Παρασκευή , Αύγουστος 7 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Μνήμες πολέμου στη Σάμο – Έκθεση από το έπος του 1940

Μνήμες πολέμου στη Σάμο – Έκθεση από το έπος του 1940

Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού από την περίοδο του Έπους του ΄40, πραγματοποίησε η 79 Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) με τίτλο «Για να θυμούνται οι επόμενες γενιές το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής» και σκοπό να προβάλλει τα ιστορικά γεγονότα του Έπους του΄40 μέσα από το φωτογραφικό – αρχειακό υλικό του Πολεμικού Μουσείου, της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων και του Υπουργείου Εξωτερικών, που για πρώτη φορά εκτίθεται στη Σάμο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στο  χώρο του Μουσείου Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου.
Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό είναι άψογα τοποθετημένο σε 17 ενότητες στις δύο αίθουσες του Μουσείου Οίνου από το πώς άρχισε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και οι ενότητες αναφέρονται στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40-41, τη μάχη των οχυρών, τη μάχη της Κρήτης, τον ελληνικό στρατό στη Μέση Ανατολή, για τα άλλα σώματα Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία, με πίνακα των πεσόντων Σαμίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μάχη του Ρίμινι, τη γυναίκα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τον τραγικό απολογισμό του πολέμου και την απελευθέρωση. Στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου, υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στον Ιερό Λόχο και τον στρατηγό Τσιγάντε, στην Εθνική Αντίσταση, έγγραφα και αεροφωτογραφίες καθώς και τα βιβλία που έχει κατά καιρούς εκδώσει το ΓΕΣ για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη σύντομη παρουσίαση της έκθεσης ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε και την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της έκθεσης, αναφέρθηκε στη σημασία του να περάσουν στις νεότερες γενιές αυτά τα ιστορικά γεγονότα, μέσα από το υλικό που εκτίθεται.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/511644/mnimes-polemoy-sti-samo-–-ekthesi-apo-to-epos-toy-1940#ixzz3HQEo4Unj

Check Also

Χριστούγεννα στην Πόλη μας. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις της Σάμου

Πλούσιο είναι το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Α. Σάμου σε όλη τη διάρκεια των εορτών …