Πέμπτη , Μάιος 28 2020
elen

Μεσόγειο

Το Μεσόγειο βρίσκεται νοτιότερα της Πανδρόσου και το παλιό του όνομα ήταν Κάτω Αρβανίτες. Ιδρύθηκε από μερικούς απογόνους του χωριού Άνω Αρβανίτες (Πάνδροσος). Η περιοχή είναι μαγευτική, αν και το χειμώνα έχει δυνατό κρύο.

“Οι Κάτω Αρβανίτες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι γέννησαν έναν άνδρα αμαθή και πρωτόγονο, αλλά παράδοξο, ευφυή, είρωνα και χλευαστή. Ο άνδρας αυτός ήταν ο Ευαγγελινός Κουγοθανάσης παππάς του χωριού, που η δόξα του απλώθηκε σε όλη την Σάμο” λέει στα “ΣΑΜΙΑΚΑ” ο Επαμεινώνδας Σταματιάδης. Ανατολικά από το Μεσόγειο, πάνω σε λόφο που λεγόταν Καστράκι, φαίνονταν παλιά κυκλώπεια τείχη και κοντά σε αυτά βρέθηκαν ίχνη χωριού και πλατύστομη υδρία με πολλά αττικά νομίσματα.

Οι κάτοικοι του χωριού στη βάση τους είναι γεωργοί αλλά υπάρχουν και λίγοι υλοτόμοι και κτηνοτρόφοι. Τα δύο κύρια προϊόντα των Μεσογείων είναι το λάδι και το κρασί.
Η γενικότερη εμφάνιση του χωριών, είναι αρκετά καλή και μαρτυρεί την αρχοντιά και την πρόοδο των κατοίκων. Στο ∆ημοτικό ∆ιαμέρισμα Μεσογείου βρίσκονται: Ο Ναός Ζωοδόχου Πηγής, τα Εξωκλήσια του Αγίου Κωνσταντίνου, οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος ∆ημήτριος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Προφήτης Ηλίας.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …