Τετάρτη , Σεπτέμβριος 23 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Μεγάλη Παρασκευή στη Ζωοδόχο Πηγή

Μεγάλη Παρασκευή στη Ζωοδόχο Πηγή

Κατανυκτική ήταν η ακολουθία της Αποκαθήλωσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στο Μοναστήρι της  Ζωοδόχου Πηγής.

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Αηλιώτισσας δεσπόζει στο ανατολικότερο τμήμα της Σάμου επάνω στο βουνό Ραμπαηδόνι και το ακρωτήριο Πράσσο σε ύψος 400 μ., εποπτεύει τον επταστάδιο πορθμό και αντικρίζει την Μυκάλη, την Έφεσο και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Ιδρύθηκε το 1756 στην πευκόφυτη τοποθεσία, όπου άλλοτε βρισκόταν ένα παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής, το όποιο παραχωρήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Σάμου Καλλίνικο στον πρώτο κτήτορα Ιερομόναχο Δωρόθεο και ακολουθεί πιστά τον μοναστηριακό τύπο των μεγάλων τετράπλευρων συγκροτημάτων με διώροφες πτέρυγες.
Το 1782 οικοδομήθηκε το Καθολικό στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς συνθέτου τετρακιονίου τρικόγχου αθωνιτικού ναού, με ευρύχωρο τρουλλαίο νάρθηκα, χτισμένο στον τύπο του δικιονίου απλού ναού. Κατά την παράδοσιν οι τέσσερις κίονες του κυρίως Ναού, επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλος, μεταφέρθηκαν από αρχαίο ναό της Μιλήτου.
Ή Ιερά Μονή, ή οποία πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, μετετράπη από ανδρώα σε γυναικεία βάσει του ύπ άριθμ. 2/4-1-2002 Προεδρικού Διατάγματος και εγκαταβιοί πλέον σε αυτήν με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ευσεβίου τετραμελής γυναικεία αδελφότης, με κύριο διακόνημα την αγιογραφία.

Με την ευκαιρία, διαβάστε το αφιέρωμα στο Μοναστήρι αυτό

και δείτε ΕΔΩ όλα τα Μοναστήρια της Σάμου

Check Also

Στη Μονή του Τιμίου Σταυρού. Φωτογραφίες από τα επιβλητικά κτίρια του μοναστηριού

Επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού της περιοχής Μαυρατζαίων και σας παραθέτουμε ένα μικρό κείμενο …