Σάββατο , Μάρτιος 28 2020
elen
Home / Galleries / Μανωλάτες

Μανωλάτες

Οι Μανωλάτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 25 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο σε ορεινή καταπράσινη  περιοχή και έχει απέραντη θέα προς τη Μικρά Ασία. Πήρε το όνομά του από το επώνυμο Μανώλας, της πρώτης οικογένειας που κατοίκησε εκεί, το 1794 το οποίο υπάρχει ακόμα. Κοντά στους Μανωλάτες υπήρχαν παλαιότερα οι οικισμοί Γεωργάτες, Αγγελήδες, Μαργαρίτες, Σκοπελίτες, Καραμανόληδες που είχαν πάρει την ονομασία τους από τα ονόματα των οικιστών τους ή των οικογενειών που τους κατοικούσαν. Σε ορισμένους από αυτούς όπως π.χ. στους Μαργαρίτες σώζονται ερείπια σπιτιών, δρόμοι και η εκκλησία του οικισμού προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου με λαϊκές τοιχογραφίες και όμορφες εικόνες.

 Στους Μανωλάτες αξίζει να δείτε τα διατηρημένα παλιά γραφικά σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους, καθώς επίσης την ενοριακή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με την αμπελοκαλλιέργεια. Παρά τον ορεινό χαρακτήρα του χωριού, το έδαφος είναι αρκετά εύφορο.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι το πανηγύρι που γίνεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Επίσης γίνονται και πολλά άλλα μικρά πανηγύρια στα πολλά μικρά εξωκλήσια που είναι γύρω από τους Μανωλάτες, με σπουδαιότερο αυτό της Μεσοπεντηκοστής στο ομώνυμο παλιό εξωκλήσι στο βουνό πάνω από το χωριό.

Check Also

Φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 το φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες Σάμου. …