Δευτέρα , Μάιος 25 2020
elen

Λέκκα

Η Λέκκα βρίσκεται βόρεια του Καρλοβάσου και σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από αυτό.
Σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος που την κατοίκησε ήταν ένας Αλβανός που λεγόταν Λέκας. Αυτός για να γλιτώσει από τις καταδιώξεις των Τούρκων έφυγε μαζί με άλλους από την Πελοπόννησο και ήρθε στη Σάμο. Η περιοχή της Λέκκας είναι ευχάριστη γιατί από την μιά μεριά βλέπεις την κοιλάδα των Καρλοβασίων και από την άλλη την γαλάζια θάλασσα.

Οι κάτοικοι του χωριού ξεχωρίζουν για την χαρακτηριστική τους εξυπνάδα την ετοιμότητα πνεύματος και για το ότι αγαπούν να πειράζουν τους άλλους. Γι αυτό και το όνομα Λεκάτης έχει την σημασία του “φιλοσκώμμονα και του σαρκαστή“. Υπάρχουν έτσι οι γνωστές απαντήσεις που τις λένε “Λεκάτικα

Κοντά στην Λέκκα ήταν κάποτε και τα χωριουδάκια Σουρλαίοι, Μουριά, Σουρρήδες.
Εκεί που ήταν οι Σουρλαίοι και δίπλα στον χείμαρρο που οι αρχαίοι έλεγαν Κερκήτιο, ήταν παλιά εκκλησία η Παναγία του Ποταμού.

 Ο Τουρνεφόρτιος αναφέρει ότι σώζονταν σε αυτό το μέρος τέσσερες θαυμάσιες κολώνες από μάρμαρο, οι οποίες όπως λέγει ήταν λείψανα από τον ναό του Χαριδότη Ερμή.

Στη φωτογραφία ξεχωρίζει η τρίκλητη βασιλική του Ιωάννου του Προδρόμου, και χαμηλά το ξωκλήσι της Αγιά-Σωτήρας. Η Λέκκα το 1902 είχε 1099 κατοίκους

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *