Δευτέρα , Μάρτιος 1 2021
elen
Home / Αρχαιολογικοί χώροι / Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994. Τα εκθέματά του καλύπτουν μια περίοδο που χρονολογικά εκτείνεται από το 1870 έως το 1955 και ουσιαστικά παντρεύουν στοιχεία της αγροτικής και αστικής λαογραφίας.

Με δεδομένο ότι στο Καρλόβασι ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε μια ακμάζουσα και πρωτοπόρα αστική τάξη που ξεπήδησε μέσα από την ανάπτυξη των ντόπιων βυρσοδεψείων και των εργοστασίων καπνού, ενώ ταυτόχρονα τα στοιχεία της αγροτικής κουλτούρας παρέμεναν ζωντανά και λειτουργικά, ο επισκέπτης μπορεί να δει δίπλα στον αργαλειό τα υφαντά, το σοφρά, τη σκάφη για το ζύμωμα, τα αγροτικά εργαλεία και πορσελάνινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, σκαλιστούς καθρέφτες και καναπέδες και εντυπωσιακά ενδύματα των πλουσίων κυριών της πόλης.

Η όλη προσπάθεια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου που συνεχίζεται με σκοπό να παρουσιάζει μια ολοένα και πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του τόπου μας, αλλά και το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στον κάθε επισκέπτη περικλείονται στη φράση του Γάλλου συγγραφέα Νταν Φρανκί: «…Το να μιλάς για τους ανθρώπους του χθες σημαίνει επίσης ότι αγαπάς τους ανθρώπους του σήμερα. Γιατί η ανάμνηση είναι μια αντανάκλαση και η σκιά μια προβολή».

(Το κείμενο συνέταξε η υπεύθυνη του Μουσείου Αναστασία Κοντορούδα, ανθρωπολόγος)

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …