Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
elen
Home / Galleries / Τα κτίρια της πόλης Σάμου στο παλιό και νέο λιμάνι

Τα κτίρια της πόλης Σάμου στο παλιό και νέο λιμάνι

Συνεχίζουμε την παρουσίαση με τα κτίρια της πόλης, φωτογραφίζοντας σήμερα αυτά που βρίσκονται αντιδιαμετρικά της παραλίας: Στο παλιό και το νέο λιμάνι!

(ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος της παρουσίασης σε προηγούμενη καταχώρησή μας.)

Τα κτίρια γύρω από την περιοχή των λιμανιών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και στα δύο λιμάνια, δεσπόζουν οι δύο νέες κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη και ως συνήθως, απέσπασαν αρνητικές  αντιδράσεις από τους …εκατοντάδες αρχιτέκτονες των καφενείων που έχει το προνόμιο να διαθέτει η πόλη μας!

Δείτε τα κτίρια αυτά για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, καθώς και τα υπόλοιπα που κατανέμονται περιφερειακά των λιμανιών. (Κάντε κλικ στις φωτό για να τις μεγεθύνετε)

 

Λίγο πιο μακριά από το παλιό λιμάνι…

στην οδό Κεφαλοπούλου υπάρχουν αρκετά αρχοντικά που τα περισσότερα στέγαζαν και στεγάζουν βραδυνά μαγαζιά διασκέδασης. Ξεχωρίζει το παλιό αρχοντικό Σούτου το οποίο λένε ότι ήταν από τα πιο πλούσια και πολυτελή της πόλης. Στον πολύ όμορφο κήπο του έχουν κατά καιρούς υπάρξει νυχτερινά μαγαζιά, όπως “Ο Κούρος”, “Οι πλειάδες”, “Το Sayang”.
Επίσης εδώ υπάρχουν κτίρια κοντά στη θάλασσα που παραδοσιακά υπήρξαν και είναι ακόμη νυχτερινά μπαρ ή κλαμπ. (πχ το Escape). Πριν την οικονομική κρίση, εδώ ήταν όλη η νυχτερινή ζωή της πόλης και αν δεν υπήρχαν “δύστροποι” γείτονες, το Βαθύ και ο τουρισμός του νησιού θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά.

Τα κτίρια στο νέο λιμάνι του Μαλαγαρίου

Το νέο λιμάνι αναπτύχθηκε αντιδιαμετρικά απο το παλιό με σκοπό να αποσυμφορήσει την πόλη από την κυκλοφορία κυρίως των βαρέων οχημάτων. Και αυτή η προσπάθεια άργησε να γίνει αποδεκτή και μάλιστα ακόμη εγείρει διαμαρτυρίες και αντιδράσεις! Κατά κάποιους, θα έπρεπε να πηγαίνεις με τα πόδια στο λιμάνι και αυτή η μεταφορά απέναντι χάλασε την ησυχία τους. Το ότι παντού τα λιμάνια απομακρύνονται από τις πόλεις, δεν τους αγγίζει. Εδώ είναι μπαλκάνια! Ας είναι… Νέα κτίρια δεν αναπτύχθηκαν ακόμη (πολύ δύσκολες οι εποχές σήμερα) παρά μόνο αυτό για τη χρήση των επιβατών. Και τούτη η κατασκευή φυσικά ήρθε σε αντίθεση με τους Ικτίνους και Καλλικράτες της πόλης μας.

Στην περιοχή Ταμπάκικα ξεχωρίζουν οι δίδυμες αποθήκες καπνού του Δ. Σούτου. Αξίζει να σας αναφέρουμε περιληπτικά λίγα λόγια για την ιστορία τους.

Η καπνοκαλλιέργεια στη Σάμο αναπτύσσεται αλλά ενισχύεται και με εισαγωγή καπνών από περιοχές της Μ. Ασίας και μακρύτερα. Η οικονομική ακμή του τόπου είναι μεγάλη.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1910 εμφανίζεται δυναμικά ένας μικρόσωμος δημοδιδάσκαλος, ο Γεώργιος Δ. Σούτος, ο οποίος όπως είδαμε προηγούμενα, είχε δημιουργήσει με τον πατέρα του Εμπορική Ομόρρυθμη Εταιρεία.

Γίνεται αντιπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας καπνών «Glenn Tobacco Company”, που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα, με την επωνυμία «Reinolds Tobacco Company και η οποία παράγει τα γνωστά τσιγάρα Camel Winston Salem κ.ά. Πρώτο του γραφείο-μαγαζί το κτίριο που στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα  πάνω στην πλατεία, με σημερινή ιδιοκτήτρια την κ. Βάνθα Μαύρου, κόρη του Γεωργίου Σούτου.

Στις 18-1-1937 εκδίδεται οικοδομική άδεια για ανέγερση αποθήκης πενταώροφης ιδιοκτησίας Γ. Σούτου. Είναι η δεύτερη από τις δύο δίδυμες, καθώς και το πίσω παράρτημα, που κατασκευάζονται πια με οπλισμένο σκυρόδεμα, πρωτοπόρο για την εποχή του στο Αιγαίο κτίριο, οπότε και ο καπνέμπορος αυτός γίνεται ο μεγάλος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Η Μικρασιατική Καταστροφή φέρνει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και μεγάλες ξένες καπνεμπορικές εταιρείες από τη Σμύρνη. Το προσφυγικό στοιχείο, δυναμικό και έμπειρο, μπαίνει στην καπνοκαλλιέργεια αλλά και στην εμπορική επεξεργασία του καπνού.

Η Σάμος καθιερώνεται σαν κέντρο επεξεργασίας καπνού και κτίζονται μεγάλες καπναποθήκες. Ο τοπικός τύπος, στις 30 Ιουλίου 1923, αναφέρει: «τελειώνουν αι αποθήκαι καπνών που ανεγείρουν αι δύο μεγάλαι αμερικανικαί εταιρείαι. Αρχίζει και η ανέγερση τρίτης αποθήκης αδελφών Δ. Σούτου. Εις τας αποθήκας ταύτας θα γίνεται επεξεργασία χιλιάδων δεμάτων καπνού παραγομένων ενταύθα ή μεταφερομένων εξ άλλων μερών. Το πράγμα είναι ευχάριστον διά τον τόπον μας, ο οποίος έχει να αποκομίσει μεγάλα οφέλη».

Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ:

Σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια στην περιοχή του νέου λιμανιού.

 

Check Also

Σαμιώτης ο νικητής διαγωνισμού φωτογραφίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές έγινε και φέτος ο 10ος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα …