Πέμπτη , Σεπτέμβριος 24 2020
elen
Home / Χωριά / Νότια Σάμος / Κουμαίϊκα

Κουμαίϊκα

Τα Κουμαίϊκα βρίσκονται νοτιοανατολικά του Μαραθόκαμπου σε απόσταση 13 χιλιομέτρων με πρόσφατα βελτιωμένους δρόμους.

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, αλλά κρυμμένο από τους λόφους δεν φαίνεται καθόλου. Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση του ονόματος λέει ότι οφείλεται στους πρώτους κατοίκους που ήρθαν από την Κύμη της Εύβοιας. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, κυρίως η ελιά. Τα παλιά χρόνια ασχολούνταν και με την ναυτιλία.”Γιορτή” ονόμαζαν το φαγητό που έφτιαχνε η κοινότητα του χωριού την ημέρα του Αγίου Νικολάου. Την παραμονή του Αγίου Νικολάου, έβαζαν στο νερό ρεβίθια. Την επόμενη ημέρα πρωί – πρωί, τρεις γυναίκες του ίδιου χωριού καθάριζαν τα ρεβίθια και τα χώριζαν από τον λεπτό εξωτερικό φλοιό που έχουν.

Η πλατεία , οι δρόμοι  και τα καφενεία  μας καλημέρισαν εγκάρδια. Ηπιαμε τον ελληνικό μας καφέ, περπατήσαμε στα  στενάκια, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες…
Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία του Μπάλου με αξιόλογη τουριστική υποδομή και κίνηση. Τα Κουμέϊκα έχουν δύο ακόμα οικισμούς, την Βελανιδιά και τον Όρμο Κουμαιίκων (Μπάλο) με συνολικά 22 κατοίκους.

Κοντά στα Κουμαίϊκα και στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος, σώζονταν τα ερείπια αρχαίου ναού ή μοναστηριού. Στο μέρος αυτό βρέθηκαν επίσης κατά διάφορους χρόνους τάφοι σκαλιστοί που είχαν μέσα οστά.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …