Παρασκευή , Νοέμβριος 27 2020
elen
Home / Χωριά / Κεντρική Σάμος / Κουμαραδαίοι

Κουμαραδαίοι

Οι Κουμαραδαίοι βρίσκονται ανατολικά του χωριού Πύργος, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτά, στην Ν.Α. πλαγιά του Καρβούνη μέσα σε μία ρεματιά.. Το όνομά τους το πήραν από τις πολλές κουμαριές που υπήρχαν εκεί. Προς την ανατολή φαίνεται ο Επταστάδιος Πορθμός, η Μυκάλη, το Πυθαγόρειο, ολόκληρος ο κάμπος της Χώρας. Προς τα Νότια είναι το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας και ο Παγώνδας. Προς την Δύση είναι ο Πύργος και Βόρεια οι Μαυρατζαίοι.
Νότια από αυτούς και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, πάνω σε κατάφυτο οροπέδιο, είναι χτισμένο το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου ή όπως αναφέρετε στα πατριαρχικά έγγραφα της Παναγίας των πέντε οσπητίων, της Μεγάλης Παναγίας όπως ο κόσμος το αποκαλεί.

Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό. Το χωρίο κατέχει μεγάλη αγροτική περιφέρεια, η οποία σκεπάζεται με ελιές, για αυτό έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού. Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι Μεγάλες Φλέβες, οι οποίες τροφοδοτούν με άφθονα νερά τον Ίμβρασσο και το καλοκαίρι ποτίζουν κήπους και περιβόλια. Το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία. Είναι το πρώτο χωριό της Σάμου στην παραγωγή λαδιού ανάλογα με τον πληθυσμό του. Περιβόλια έχει προς τις ΦΛέβες από πορτοκαλιές και άλλα φρούτα. Κτηνοτροφία έχει σχετικά καλή, ιδίως οικόσιτη. Έχει γλυκό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Οι Κουμαραδαίοι με το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας αποτελούν κοινότητα με 157 κατοίκους. Εχει μονοθέσιο σχολείο. Είναι από τα μικρότερα χωριά της Σάμου.

Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί η Μονή της Μεγάλης Παναγίας που βρίσκεται 2 χλμ έξω από το χωριό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνορθόδοξης θρησκείας που χρονολογείται το 1586 μ.Χ.

Άλλα αξιοθέατα αποτελούν ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, η πλατεία του χωριού, το Δημοτικό σχολείο με νεότερο πάρκο και υπαίθριο θέατρο, τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και τέλος το ερειπωμένο εκκλησάκι «Δώδεκα πόρτες».

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …