Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Το κοσμοπολίτικο θέρετρο που ξετρελαίνει τους επισκέπτες το καλοκαίρι

Πυθαγόρειο Σάμου: Σας παρουσιάζουμε ένα παλιό ψαροχώρι που αν και αναπτύχθηκε λίγο άστοργα και άκομψα, μετατράπηκε γρήγορα σε πρίγκιπα του τουρισμού και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλη την καλοκαιρινή περίοδο!

pyuhagorio-130818

Το σημερινό Πυθαγόρειο εκτός από την τουριστική του προσέγγιση, κρύβει τεράστιους θησαυρούς για τους λάτρεις της ιστορίας. Οι ανασκαφές στο Κάστρο του Πυθαγορείου αποδεικνύουν κατοίκηση της περιοχής από τη νεολιθική, τουλάχιστον, περίοδο.

Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και διαθέτει ένα πλήθος από αρχαιολογικά αξιοθέατα που δύσκολα θα βρείτε σε άλλη ελλαδική περιοχή, καθώς και ένα εξαιρετικό μουσείο.

 

Η παλιά πόλη δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου π.Χ. αιώνα από καταδιωκόμενους Ίωνες, οι οποίοι την ανέδειξαν σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδα.

Η μεγάλη όμως άνθηση της πόλης έγινε κατά την  περίοδο του τυράννου Πολυκράτη (538-522 π.χ.κατά τη διάρκεια της οποίας η αρχαίας Σάμος ήταν μία από τις ισχυρότερες οικονομικές, πολιτιστικές και ναυτικές δυνάμεις κατέχοντας τα πολύ γρήγορα και ισχυρά πολεμικά πλοία «Σάμαινα”.

Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάστηκε ο εντυπωσιακός ναός της Θεάς Ήρας, το αρχαίο λιμάνι, η βιβλιοθήκη, τα παλάτια του Πολυκράτη, τα τείχη της πόλης, το θέατρο και φυσικά το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου. Όλα αυτά και πολλά άλλα κατέδειχναν το μέγεθος της οικονομικής δύναμης της πόλης.

Η κατασκευή του λιμανιού, είχε ως στόχο να καταστήσει την πόλη ένα κομβικό σημείο για τη διέλευση των πλοίων που πήγαιναν ή έρχονταν από την Έφεσο (κέντρο της Ιωνίας). Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την έκανε γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Το Πυθαγόρειο είναι η γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου, του μυθοποιού Αίσωπου, του μαθηματικού Κόνωνα, του αρχιτέκτονα Ροίκου (βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ναού του Ήρας στη Σάμο), του γλύπτη Πυθαγόρα και άλλων μεγάλων της ανθρωπότητας που συνέβαλαν στην εξέλιξη της. Εδώ επίσης έζησε ο ιστορικός Ηρόδοτος όταν εξορίστηκε από την πατρίδα του.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο,

με 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), από την αρχαία πόλη της Σάμου, που καλύπτουν την περίοδο από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Check Also

Το βραβείο «Traveller’s Choice Award» για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ικανοποίηση ανακοινώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων – μεταξύ …