Τετάρτη , Ιούλιος 8 2020
elen
Home / Galleries / Κοντακέϊκα

Κοντακέϊκα

Τα Κοντακέϊκα ή όπως είναι σωστότερο Κωτακέϊκα, βρίσκονται 4 χιλιόμετρα πριν το Καρλόβασι σε ένα όμορφο ύψωμα 150 μέτρα από την θάλασσα.

Το χωριό είναι χτισμένο στους  πρόποδες του Καρβούνη και έχει πολύ όμορφη θέα. Επίσης διαθέτει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση που φθάνει μέχρι τον κάμπο Καρλοβασίων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και κυρίως με τα κηπευτικά.

Σύμφωνα με την παράδοση το 1750 ήρθε από την Κω ένας Γεώργιος Κώτης και αγόρασε κτήματα για καλλιέργεια. Οι γιοί του αργότερα παντρέφτηκαν γυναίκες από το κοντινό χωριό Φούρνοι (Υδρούσσα) έχτισαν σπίτια και έγιναν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού.

Δυτικά από τα Κοντακέϊκα και σε ύψος 950 μέτρα υψώνεται το Καστροβούνι, στην κορυφή του οποίου υπήρχαν αρχαίες δεξαμενές και ερείπια που μαρτυρούν ότι κάποτε εδώ υπήρχε ένα φρούριο.

Σ΄ αυτή την περιοχή βρέθηκε και ένα ανάγλυφο που παριστάνει έναν άνδρα και μια γυναίκα καθισμέμους σε σκαμνάκια απέναντι σε ένα τρίποδα.

Το 1902 είχε 1274 κατοίκους σχεδόν όλους γεωργούς.

Μπορείτε να το επισκευθείτε, γιατί έχει όμορφη θέα, παραδοσιακά σοκκάκια αλλά και φτηνές ταβέρνες για πολύ καλό φαγητό.

Στο χωριό ανήκουν οι οικισμοί του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νικολάου. Το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου είναι μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι τα πανηγύρια που διοργανώνονται για τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της περιοχής.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …