Παρασκευή , Φεβρουάριος 21 2020
elen

Κοκκάρι

Το Κοκκάρι, 10 χλμ. δυτικά της πόλης Σάμου και με πληθυσμό 894 κατοίκους, είναι από τους πιο όμορφους ψαράδικους οικισμούς του νησιού, με πολύ αναπτυγμένη τουριστική υποδομή.

Το Κοκκάρι σε διάφορα παλιά έγγραφα αναγράφεται και σαν Κροκάρι. Το όνομά του προήλθε από τα ψιλοκρέμμυδα που παράγονταν παλαιότερα στην περιοχή σε μεγάλη αφθονία.

Το 1902 είχε 1291 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν την εποχή εκείνη με την καλλιέργια του αμπελιού και της ελιάς. Παλιότερα το Κοκκάρι ήταν ξακουστό για τις σταφίδες και τα γλυκά κολοκύθια του που ο λαός τα ονομάζει και “λύρες”. Γι΄ αυτόν το λόγο οι Σαμιώτες χρησιμοποιούσαν σαν παροιμία τη φράση “θέλεις λύρα Κοκκαριώτικη;” για εκείνους φυσικά που παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρήματα.

Σήμερα το Κοκκάρι, λογω της τοποθεσίας του συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Συνήθως το προτιμούν πολλοί ξένοι τουρίστες και ειδικότερα αθλητές και φίλοι της ιστιοσανίδας (wind surfing). Εκεί λειτουργούν ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα στενά δρομάκια του κεντρικού τμήματος του οικισμού θυμίζουν κυκλαδίτικο νησί.

Η ποικιλία των όψεων των κτισμάτων, με την πληθώρα των χρωματισμών και τις παραλλαγές του αρχιτεκτονικού τύπου της διώροφης κεραμοσκεπούς κατοικίας , δημιουργεί ευχάριστη οπτική αντίθεση με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι φιλόξενοι και μπορεί κανείς να τους δεί τα βράδια να κάθονται στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού τους και να διηγούνται ιστορίες της παλιάς εποχής, τότε που το χωριό τους ήταν ένα άσημο ψαροχώρι. Πολλοί από αυτούς θα φωνάξουν ακόμη και αγνώστους μέσα στο σπίτι τους για να τους κεράσουν καφέ ή γλυκό του κουταλιού που το έφτιαξαν μόνοι τους.

Στις 27 Ιουλίου, γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

ΚΟΚΚΑΡΙ- ΠΕΡΙΟΧΗ “ΜΑΝΑ”:

Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα δεξιά, βγαίνοντας από το Κοκκάρι σε απόσταση 2 περίπου χλμ. βρίσκεται η περιοχή “Μάνα”. Η περιοχή αυτή είναι φανταστική.

Στην περιοχή, τα τεράστια αιωνόβια δέντρα συνθέτουν μια άγρια ομορφιά, ενώ το νερό που βγαίνει με βοή από τα έγκατα της γης κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε εξωτικό τοπίο. Στη “Μάνα” υπάρχουν ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό. Εδώ πραγματοποιούνται συχνά συναντήσεις γιατρών από όλο τον κόσμο που έρχονται να συνεδριάσουν κάτω από τα δέντρα και να κάνουν τις ανακοινώσεις τους.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και ανθοκήπια στα οποία καλλιεργούνται ορχιδέες. Οι ορχιδέες του Κοκκαριού είναι ονομαστές και πωλούνται στη Σάμο, την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αποστέλλονται μάλιστα και στο εξωτερικό.

Το καταπράσινο τοπίο μέσα στο οποίο είναι χτισμένο το Κοκκάρι είναι ένας έξοχος τόπος που μπορεί κανείς να επισκεφτεί χρησιμοποιώντας τα μονοπάτια της περιοχής. Στην περιοχή του Κοκκαριού μπορεί κανείς να γνωρίσει την αντιπροσωπευτική χλωρίδα τησ Σάμου, όπως οικογένειες ψυχανθή, πλατύφυλλα, κωνοφόρα, αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, πόες ορχιδέες και γενικά μια χλωρίδα με άνθη όλους τους μήνες του χρόνου.

Αξίζει δε η επίσκεψη στην περιοχή που διασχίζει το ρέμα της “Μάνας” η οποία είναι κατάφυτη από πελώρια και αιωνόβια πλατάνια.

Το Κοκκάρι είναι σήμερα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σάμου και έχει μαγευτικές παραλίες.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …