Σάββατο , Φεβρουάριος 29 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Κοκκάρι: Εμείς θα λέγαμε ένα πασίγνωστο ελληνικό χωριό στα «διαμάντια» της Ευρώπης

Κοκκάρι: Εμείς θα λέγαμε ένα πασίγνωστο ελληνικό χωριό στα «διαμάντια» της Ευρώπης

Κοκκάρι 2016.
Ο τίτλος της ιστοσελίδας από την οποία πήραμε το άρθρο δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικός! Ποιο χωριό σε ελληνικό νησί βρίσκεται στη 3η θέση της λίστας Best European Destinations με τα «διαμάντια» της Ευρώπης για το 2016; Μάλλον δεν το έχετε ακούσει καν!

Αναφέρει η ιστοσελίδα THE TOC: Ανάμεσα στα πολλά και πολύχρωμα μέρη της Ευρώπης και τους χιλιάδες κρυμμένους θησαυρούς της, το πρακτορείο Best European Destinations ξεχώρισε το Κοκκάρι της Σάμου, για την 3η θέση της λίστας του με τα «διαμάντια» της Ευρώπης για το 2016.

Η λίστα δημοσιεύεται κάθε χρόνο με τα καλύτερα μέρη να επισκεφτεί κανείς στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα η Σάμος περιγράφεται ως «ένα νησί που κυβερνήθηκε από το μύθο και την ομορφιά. Είναι το νησί του πατέρα των μαθηματικών, Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλόσοφου Επίκουρου. Είναι το σπίτι της Ήρας και η γη που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο. 

Ένα σημαντικό κέντρο του εμπορίου στο Αιγαίο και μια μεγάλη ναυτική δύναμη κατά την αρχαιότητα, ήρθε σε επαφή με τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Μεσογείου. Η Σάμος είναι ένα μέρος με έντονη βλάστηση. Τα πάντα γύρω από το παρθένο τοπίο είναι φτιαγμένα από το χρώμα και το φως».
Οι φωτογραφίες από το πανέμορφο Κοκκάρι της Σάμου επιβεβαιώνουν απόλυτα την παραπάνω περιγραφή.
Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.060 κατοίκους.
Το Κοκκάρι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομά του αποδίδεται στην εκτεταμένη καλλιέργεια του κοκκαριού, ενός είδους μικρού κρεμμυδιού.
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων του Κοκκαριού είναι ο τουρισμός, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά χωριό της Σάμου.
Πόλο έλξης στο Κοκκάρι αποτελούν τα καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια, το μικρό λιμάνι και οι παραλίες που το περιβάλλουν.

Εμείς θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι για το Κοκκάρι και τη Σάμο κατ΄ επέκταση δεν είναι τιμητικό να “μην έχει καν ακούσει κανείς
Είναι χρέος όλων των Σαμιωτών να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να γίνει ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ η Σάμος και το κάθε Κοκκάρι της σε όλον τον κόσμο…
Καλώς ή κακώς, η ζωή και η οικονομία του νησιού εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί εδώ γιατί δεν έχει γεωργία και κτηνοτροφία, γιατί το κρασί και οι ελιές δεν μπορούν σήμερα να είναι σημείο οικονομικής αναφοράς για τα νησιά μας.

Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα να αναδείξουμε το νησί μας και έστω και με τις παρούσες υποδομές (δεν είναι εύκολες οι επενδύσεις σήμερα) να αυξήσουμε τον τουρισμό δίνοντας έτσι ζωή στον τόπο.
Η αρχή οφείλει να γίνει από τις …Αρχές του τόπου, αλλά και ο απλός κόσμος του νησιού δεν είναι άμοιρος ευθυνών…
Ας αφήσουμε παράμερα τη Δύση με την Ανατολή ή το Δήμαρχο με τον Κοινοτάρχη και ας απομονώσουμε υστερικές κραυγές ασήμαντων που στόχος τους είναι να υπονομεύουν πάντα την προσπάθεια και την καλή πρόθεση.
Είμαστε όλοι υπόλογοι αν επικρατήσει η ίντριγκα μερικών και πάψει να μας αναγνωρίζει “ακόμα και η μάννα μας”.

Δείτε της φωτογραφίες από το μαγευτικό Κοκκάρι! Τις γνωρίζετε; Ε! Διαδώστε τις και εσείς. Εχετε ευθύνη!

Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι 2016. Το λιμάνι
Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι 2016. Η παραλία με τα μαγαζιά και τα μπαράκια
Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι 2016. Το μικρό λιμανάκι
Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι 2016. Η μεγάλη βόρεια παραλία του χωριού
Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι 2016. Η πλατεία με τα παραμυθένια κτίρια

Check Also

Αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα

Σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2019, το iSamos.gr αναδημοσιεύει ένα μικρό αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *