Σάββατο , Αύγουστος 8 2020
elen
Home / Αξιοθέατα / Κάστρο του Λαζάρου

Κάστρο του Λαζάρου

Βρίσκεται σε μιά από τις πιο ψηλές κορυφές του Καρβούνη στα 1037 μέτρα.
Ο χρόνος κατά τον οποίο χτίστηκε μας είναι άγνωστος, δεν ξεπερνάει όμως τα τελευταία πρίν την ερήμωση της Σάμου χρόνια.

Οι αραβικές επιδρομές και ο τρόμος που επικράτησε κατά τα μέσα του 7ου αι. ανάγκασαν τους κατοίκους των παραλίων να ζητήσουν καταφύγιο σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Στην εποχή αυτή ανήκει η οχύρωση του Λάζαρου, μιας κορυφής της Αμπέλου, με ελεύθερη θέα προς τις θάλασσες του βορρά και του νότου και τις πεδιάδες του νησιού.
Το κάστρο (διαστ. 380 x 120 μ.) έχει κτιστεί στο επίπεδο πλάτωμα της κορυφής. Διατηρούνται ενδιαφέροντα λείψανα από τα τείχη και την πύλη καθώς και θεμέλια των κατοικιών με την μικρή εκκλησία, αφιερωμένη προφανώς στον Άγιο Λάζαρο, από όπου και το όνομα του υψώματος.

Την εποχή εκείνη, αυτά τα φρούρια τα χρησιμοποιούσαν για καταφύγια σε ώρες εχθρικών επιδρομών ή και για παρατηρητήρια, από τα οποία παρακολουθούσαν τα καράβια που περνούσαν τον επταστάδιο πορθμό.

Πράγματι από αυτό το μέρος έχεις μπροστά σου τη μαγευτική εικόνα όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού με όλα τα χωριά, ενώ από την ψηλότερη κορυφή του Καρβούνη, τον “Προφήτη Ηλία” παρατηρείς όλη την δυτική πλευρά του νησιού.

Check Also

Κάστρο της Λουλούδας

Δύο χιλιόμετρα περίπου μετά το μοναστήρι της Βροντιανής σε μιά από τις κορυφές του Καρβούνη, σώζονται τα ερείπια του "Κάστρου της Λουλούδας".