Τετάρτη , Ιούνιος 3 2020
elen
Home / Αξιοθέατα / Κάστρο της Λουλούδας

Κάστρο της Λουλούδας

Δύο χιλιόμετρα περίπου μετά το μοναστήρι της Βροντιανής σε μιά από τις κορυφές του Καρβούνη, σώζονται τα ερείπια του “Κάστρου της Λουλούδας”.

Ερείπια κάστρου σε χαρακτηριστική κορυφή του όρους Καρβούνης στη Σάμου, δύο χιλιόμετρα μετά το μοναστήρι της Βροντιανής και νότια από το χωριό Βουρλιώτες.
Το κάστρο υπήρχε από την αρχαιότητα και ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς τον 7ο ή 8ο αιώνα όταν άρχισαν οι επιδρομές των Σαρακηνών στο Αιγαίο. Την ίδια περίοδο αξιοποιήθηκε και το γειτονικό κάστρο του Λαζάρου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η κόρη ενός παπά από τους Βουρλιώτες που την λέγανε Λουλούδα ενώ καθόταν σε αυτό το μέρος πάνω σε ένα βράχο, έπαθε επιληψία και χάνοντας τις αισθήσεις της σκοτώθηκε στον γκρεμό.
(Κατ΄ άλλους το όνομα προκύπτει από το Λάος=λίθος, βράχος)
Κλιμακωτοί δρόμοι λαξευμένοι στο βράχο, οδηγούσαν στα οικήματα, που είχαν οργανωθεί σε λαξευτές επιφάνειες εκμεταλλευόμενα και τις ταράτσες των υποκείμενων σπιτιών προς τις οποίες επεκτείνονταν. Εκείνη την εποχή αυτά τα φρούρια τα χρησιμοποιούσαν σε ώρες εχθρικών επιδρομών ή και για παρατηρητήρια από τα οποία παρακολουθούσαν τα καράβια που περνούσαν.
Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς του νησιού Η τελευταία οχύρωση φαίνεται να ανήκει στα μεσοβυζαντινά χρόνια, τα λαξεύματα στο βράχο όμως για την θεμελίωση κατασκευών και κάποια όστρακα αρχαίων αγγείων δείχνουν ότι ο οχυρός βράχος είχε κατοικηθεί ήδη από την αρχαιότητα.

 

Check Also

Φωτογραφία Ημέρας στην NASA

Συνέντευξη του Μανώλη Θράβαλου στην τηλεόραση για το “φάντασμα” της Λουλούδας

Κατατοπιστική συνέντευξη στην τηλεόραση του ART για το φαινόμενο που περιγράφεται σαν φάντασμα του Μπρόκεν έδωσε …