Παρασκευή , Δεκέμβριος 14 2018
elen
Home / Videos / Καρλόβασι Σάμου. Ντοκυμαντέρ
λιμάνι,Καρλόβασι Σάμου

Καρλόβασι Σάμου. Ντοκυμαντέρ

Ένα παλιό ντοκυμαντέρ (2005-2006) για το Καρλόβασι της Σάμου, από το Δήμο Καρλοβασίων

 

Απλωμένο επιβλητικά στη βορειοδυτική πλευρά της νήσου Σάμου και περιτριγυρισμένο από καταπράσινα χωριά με οργιώδη βλάστηση και παραλίες με πεντακάθαρα νερά, βρίσκεται το Καρλόβασι, η δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού.

Το Καρλόβασι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, 32 χλμ δυτικά της πόλης της Σάμου. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Σύμφωνα με τη μία το όνομα προέρχεται απ’ τις τούρκικες λέξεις καρλή-οβασί που σημαίνει χιονισμένη πεδιάδα.Κατά μία δεύτερη εκδοχή το χωριό αρχικά ονομάστηκε Καριόβα (αποικία Ικαρίων) και με το χρόνο εξελίχτηκε σε Καρλόβασι. Τέλος κατά την τρίτη εκδοχή προέρχεται από κυριώνυμο, προερχόμενο απ’ το επώνυμο Καρλόβας. Η τελευταία εκδοχή είναι και η πιθανότερη.
Παλαιότερα ονομαζόταν Καρλοβάσια, γιατί αποτελούνταν από τρεις διαφορετικές Κοινότητες, το Νέο με τον όρμο, το Μεσαίο και το Παλαιό Καρλόβασι με το λιμάνι, τα οποία ήταν ανεξάρτητα χωριά μεταξύ τους, χτισμένα στους γύρω λόφους.
Kέντρο είναι το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο δυτικά και τα χωρίζει ο χείμαρρος του Καρλοβάσου, ένα χιλιόμετρο δυτικότερα βρίσκεται το Παλαιό, κρυμμένο πίσω απ’ τον λόφο της Αγίας Τριάδας και βορειότερα βρίσκεται το λιμάνι.Σήμερα, το Νέο, το Μεσαίο, το Λιμάνι κι ο Όρμος, επεκτείνονται στην πεδιάδα κι έχουν ενωθεί, μεταξύ τους, μ’ αποτέλεσμα, το Καρλόβασι, να είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πιο αραιοκατοικημένη κωμόπολη του νησιού μεγαλύτερη κι από πολλές μεγαλουπόλεις της Ελλάδος.
Το Καρλόβασι αποτελεί  μεγάλο εμπορικό κέντρο και αποτελεί την έδρα του τμήματος της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

 

Check Also

Φεστιβάλ μπύρας

Aπό τις 6 έως τις 30 Ιουνίου 2017 φεστιβάλ μπύρας στο Καρλόβασι

Για το σαμιώτικο φεστιβάλ μπύρας  μας λέει το ρεπορτάζ της Μαργαρίτας Ικαρίου Aπό τις 6 έως …