Κυριακή , Ιανουάριος 17 2021
elen

Καλλιθέα

Η Καλλιθέα βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Σάμου. Το παλιό της όνομα είναι Πρινιάς (από τα πολλά πρίνα-πουρνάρια δηλαδή- που είχε η περιοχή) και μαζί με τους Δρακαίους αποτελούσαν τον δήμο των Καλαμπακτασίων, γι αυτό λεγόταν και Καλαμπάκτασι.

Οι λέξεις “καλέ μπακ τασί” είναι τουρκικές και σημαίνουν βράχο που χρησιμοποιείται για σκοπιά. Περίεργοι ήταν οι γάμοι πού γίνονταν πολύ παλιά στο χωριό αυτό (όπως και στους Δρακαίους) αφού η αγαπητικιά έκλεβε τον αγαπητικό της την νύχτα και αφού έμεναν μαζί δυό τρεις μέρες στα σπήλαια του Κέρκη ή στα ρουμάνια, γυρνούσαν και οι δυό στα σπίτια τους και έκαναν τον επίσημο γάμο.

Η Καλλιθέα είναι ονομαστή για το ηλιοβασίλεμα, ειδικά το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, κυρίως την ελιά και την κτηνοτροφία. Τα παλιά χρόνια υπήρχε σημαντική παραγωγή κάρβουνου. Χωματόδρομοι οδηγούν στη παραλία του Αγίου Ισίδωρου με τον φυσικό όρμο. Στον Άγιο Ισίδωρο υπάρχει και το τελευταίο από τα περίφημα ναυπηγεία των ονομαστών σε όλο το Αιγαίο ξύλινων καϊκιών και βαρκών της Σάμου. Επίσης χωματόδρομος οδηγεί στο βουνό, σε μια τοποθεσία που λέγεται Ασκηταριά σε υψόμετρο πάνω από 700 περίπου μέτρα. Η ονομασία οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά ξωκλήσια, άλλα κτιστά και άλλα μέσα σε σπηλιές που ζούσαν τα παλιά χρόνια ερημίτες και καλόγεροι. Η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση και ωραία θέα.

Check Also

Δρακαίοι – Καλλιθέα Σάμου: Θα αργήσει κι άλλο το τελεφερίκ;

Είναι αρκετά γνωστό -αλλά και …άγνωστο σε πολλούς- το αίτημα των κατοίκων των χωριών Δρακαίοι …