Πέμπτη , Σεπτέμβριος 24 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Υπό κατάρρευση τα οινοποιεία λόγω του ΕΦΚ στο κρασί.

Υπό κατάρρευση τα οινοποιεία λόγω του ΕΦΚ στο κρασί.

Υπό κατάρρευση τα οινοποιεία λόγω του ΕΦΚ στο κρασί. Τεράστια η απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Δελτίο τύπου έστειλε η κεντρική συναιτεριστική ένωση αμπελοοινικών προϊόντων για την κατάσταση στα οινοποιεία μετά την επιβολή του φόρου κατανάλωσης (ΕΚΦ) στα κρασιά.

Γράφει στο δελτίο τύπου:
Παράνομη διακίνηση κρασιού, καθίζηση του τζίρου, διπλή απώλεια δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ και εισόδημα, απολύσεις εργαζομένων. Σε λιγότερο από δυο μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, ο ΕΦΚ στο κρασί επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς , οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των  οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά  και ιδιωτικών οινοποιείων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των επιπτώσεων που πλέον σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές ,από το Αμύνταιο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λήμνο , ο εφιάλτης είναι κοινός : η  κατάρρευση των σύννομων οινοποιείων.

Ειδικότερα, ο  δίμηνος απολογισμός της εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί  είναι ακόμη πιο τραγικός απ όσο αρχικά είχε εκτιμήσει η ΚΕΟΣΟΕ και οι  άλλες οργανώσεις του κλάδου, καθώς :

  • η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου  πάνω από  60% , ενώ ταυτόχρονα η ρευστόττητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν τον Ε.Φ.Κ.
  • παρατηρείται εκτεταμένη  μαύρη διακίνηση κρασιών από επιτήδειους οι οποίοι  αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από την δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ  και  σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η δυσχερής θέση στην οποία  έχουν περιέλθει τα οινοποιεία συνεπεία της κατά-κρήμνισης των πωλήσεων και του αθέμιτου ανταγωνισμού που απειλεί ευθέως τη βιωσι-μότητά τους, τα αναγκάζει να  σχεδιάζουν είτε απολύσεις προσωπικού είτε να προχωρή-σουν σε ελαστικές μορφές εργασίας ( εκ περιτροπής εργασία κλπ), κάτι που είναι εντε-λώς ξένο στην πρακτική και τις παραδόσεις του κλάδου. Δεν το ήθελαν ποτέ, πολύ περισσότερο τώρα σε μια εποχή  οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Πέραν αυτών :

  •  η έκρηξη της παράνομης διακίνησης κρασιών οδηγεί το ελληνικό δημόσιο σε απώ-λεια εσόδων από πολλαπλές πηγές, αφού όχι μόνο δεν θα εισπραχθεί ο αναλογών ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και ο ΦΠΑ και εν τέλει και ο φόρος εισοδήματος, οδηγώντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε συνολικό αρνητικό πρόσημο
  • όπως είχε προβλεφθεί η παραοικονομία πλήττει εντονότερα τα λαϊκής κατανάλωσης κρασιά που κυκλοφορούν κυρίως σε bag in box, ενώ η αγορά εφοδιάζεται τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν έλεγχοι
  • οι δηλώσεις αποθεμάτων που ήταν υποχρεωμένοι οι παραγωγοί και τα οινοποιεία να υποβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις πλασματικές (μικρότερες) και το κρασί βρίσκεται αποθηκευμένο πλέον σε ερειπωμένες αποθήκες, σπίτια συγγενών, κλπ

Η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται  καθιστά επιτακτική την άμεση κατάργηση του νόμου για τον ΕΦΚ. Δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως επιχείρημα που να δικαιολογεί την περαιτέρω εφαρμογή του, αφού γίνεται αντιληπτό ότι μόνο δεινά επιφέρει .Οχι μόνο δεν  θα επιφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα αλλά απεναντίας γίνεται αιτία  απώλειας δεδομένων δημοσίων εσόδων και  κατάρρευσης  επιχειρήσεων με χιλι-άδες θέσεις εργασίας. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, ενός φόρου με αυστηρό και πολύπλοκο ειδικό καθεστώς, χωρίς πρόβλεψη ενός μηχανισμού επιβολής ελέγχου και είσπραξης , υπήρξε  αποτέλεσμα ανέμπνευστης και παράλογης σύλληψης. Η επιβαλλόμενη από-συρση του νόμου είναι ένδειξη σωφροσύνης.

Το μόνο θετικό είναι ότι χθες κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την συνάντηση των αγροτών, τέθηκε το πρόβλημα της μεγάλης καταστροφής που έχει συντε-λεστεί στον κλάδο και η κυβέρνηση έδειξε να προβληματίζεται ιδιαίτερα.

Check Also

Σαμιώτικο κρασί: Το δώρο του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους (video)

Σαμιώτικο κρασί από Μοσχάτο σταφύλι! Ποιοτικό, ελκυστικό και ανατρεπτικό συνάμα –έχοντας τη στόφα που αρμόζει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *