Από τα χρόνια της μητέρας μου -μας είπε η γιαγιά Λεμονιά Φάκαρη-Τσαντήρη- και όσο είμαι ακόμη όρθια αντί για τσουρέκι εμείς εδώ στις Ράχες φτιάχνουμε την ικαριώτικη πασχαλινή κουλούρα.
Τα υλικά υπήρχαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα στις αυλές πολλών σπιτιών, καθώς πολλές νοικοκυρές έχουν οικόσιτα ζωντανά και καλλιεργούν τα δικά τους κηπευτικά, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για του λόγου το αληθές, η κυρία Λεμονιά μας είπε: «Παλιά είχαμε αλευρόμυλους στο χωριό, οπότε η κάθε οικογένεια έφτιαχνε το αλεύρι της χρονιάς, το λάδι είναι δικό μας, το γάλα από την κατσίκα μας και τα αυγά από τις κότες».
Για 10 πασχαλινές κουλούρες (που μοιράζονται από τη γιαγιά σε παιδιά και εγγόνια) χρειάζονται 4 κιλά αλεύρι, 1 πακέτο βούτυρο ή ελαιόλαδο, 1 κιλό γάλα, V2 κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά αλάτι, 1 κουταλιά μαστίχα κοπανισμένη, 100 γραμ. μαγιά.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το λάδι ανακατεύοντάς τα. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το προζύμι με χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι μέχρι να φουσκώσει.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαστίχα και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και το προζύμι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο. Αν βγει σφιχτή η ζύμη, ρίχνουμε λίγο λάδι. Όταν ετοιμάσουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε μέχρι να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, πλάθουμε το ζυμάρι κοτσίδες στρογγυλές σαν στεφάνια και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει προηγούμενα. Αλείφουμε με ένα αυγό τα στεφάνια και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι.
Οι ικαριώτικες κουλούρες ψήνονται σε μέτριο φούρνο 180° C, μέχρι να ροδίσουν.
Αν επιχειρήσετε να τις φτιάξετε, καλή σας επιτυχία. Αν πάλι βρεθείτε εκείνες τις μέρες στην Ικαρία, αναζητήστε τες για να τις απολαύσετε στον τόπο τους, φτιαγμένες από τα έμπειρα χέρια της παλιάς νοικοκυράς.
(Η συνταγή είναι από το βιβλίο “Πατριδογευσία” Εκδόσεως “Χαραυγή”)