Σάββατο , Αύγουστος 8 2020
elen
Home / Χωριά / Βόρεια Σάμος / Υδρούσσα

Υδρούσσα

Η Υδρούσσα (ή Φούρνοι) βρίσκονται βόρεια από τα Κοντακέϊκα και σε απόσταση 4 χιλιόμετρα από αυτά. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Φούρνοι και αυτό μας θυμίζει την αρχαία πόλη της Σάμου Ιπνούντα ή Ιπνουσία. Καθώς ξέρουμε ίπνος λεγόταν από τους αρχαίους ο φούρνος.

Επειδή η αρχαία πόλη της Σάμου, από τους πολλούς ίπνους που είχε για το ψήσιμο των αγγείων ονομάστηκε Ιπνουσία, έτσι και εδώ, από τους πολλούς φούρνους που είχε το χωριό ονομάστηκε Φούρνοι. Πραγματικά στα χρόνια κοντά στο 1900 κατασκευάζονταν εδώ κάθε είδους πήλινα αγγεία. Στα γύρω από τους Φούρνους μέρη βρέθηκαν πολλά ερείπια που έδειχναν ότι το μέρος αυτ΄κάποτε είχε πυκνοκατοικηθεί.
Κατά την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι των Φούρνων ήρθαν από τους Κορσεούς, τα νησάκια που είναι απέναντι από την Σάμο και λέγονται και αυτά Φούρνοι.
Στην περιοχή Πεταλούδα βρίσκεται το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από το 1663. Έχει πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες σ’ αυτό.
Στο εσωτερικό του χωριού βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου. Χρονολογείται από το 1782 και ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι εδώ οι τοιχογραφίες του ναού που ολοκληρώθηκαν το έτος 1804 με δαπάνες του Χατζή Δημήτρη Κατεβαίνη.

Το χωριό σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες είναι από τα παλαιότερα, αφού προϋπήρχε του έτους 1625. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και διαθέτουν μεγάλες αρδευόμενες εκτάσεις. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι το αμπέλι, η ελιά και τα κηπευτικά. Παλαιότερα κύριο προϊόν ήταν ο καπνός.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …