Τετάρτη , Σεπτέμβριος 23 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Ιαματικά λουτρά Ικαρίας

Ιαματικά λουτρά Ικαρίας

Η Ικαρία διαθέτει μερικές από τις πιο σημαντικές ιαματικές πηγές της χώρας.

Η ευεργετική δράση των θερμομεταλλικών πηγών της Ικαρίας για τη θεραπεία πολλών παθήσεων είναι γνωστή από την αρχαιότητα, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές και όπως μαρτυρούν τα ερείπια των αρχαίων εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, οι θερμομεταλλικές πηγές του νησιού θεωρούνται κατάλληλες για τη θεραπεία:

Υπόξεων και χρόνιων ρευματισμών, όπου περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας Ουρικής αρθρίτιδας Νευραλγιών και μυαλγιών Γυναικολογικών παθήσεων Διαταραχών των ενδοκρινών αδένων Ορισμένων περιπτώσεων ανωμαλιών του κυκλοφορικού συστήματος Διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος Δερματικών παθήσεων

Σύμφωνα με μελέτες οι θερμοπηγές της Ικαρίας κατατάσσονται μεταξύ των πιο ραδιενεργών πηγών του κόσμου, ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και τη θερμοκρασία.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη ραδιενέργεια των πηγών κατά το λούσιμο, γιατί αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο ραδόνιο, το οποίο και αποβάλλεται από τον οργανισμό, και όχι στα άλατα ραδίου. Αφετέρου το νερό που καταλήγει στους λουτήρες έχει μειωμένο ποσό ραδιενέργειας, καθώς αναμιγνύεται με το θαλασσινό.

Η βασική λουτρόπολη είναι τα Θέρμα στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου, όπου βρίσκονται 5 από τις κυριότερες ιαματικές πηγές του νησιού.

Λειτουργούν ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, αλλά και δύο δημόσια με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πληροφορίες

Απόλλωνας τηλ: 22750 24049

Σπήλαιο τηλ: 22750 24048

Οι πηγές λειτουργούν από Μάϊο ως Δεκέμβριο πρωινές και απογευματινές ώρες και γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν όλο το χρόνο.

ΠΗΓΗ: visit.samos.gr

Check Also

Το Ποτάμι Σάμου, γνωστό για τους καταρράκτες του, διαθέτει και ιαματικές πηγές

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Ποτάμι βρίσκεται δυτικά του Καρλοβάσου της Σάμου. Είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός τόσο για τους …