Τετάρτη , Αύγουστος 5 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Εξετάσεις στα Μαθηματικά και τα Αρχαία

Εξετάσεις στα Μαθηματικά και τα Αρχαία

Σε Μαθηματικά που έδωσαν τη δυνατότητα στους άριστους να διακριθούν και Αρχαία Ελληνικά χωρίς μεγάλες δυσκολίες διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι στο τρίτο μάθημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι καθηγητές εκτιμούν ότι κυρίως στα Αρχαία οι επιδόσεις των μαθητών μπορεί να είναι καλύτερες από πέρυσι, τουλάχιστον στις μεσαίες βαθμολογίες, δηλαδή από 10 έως 15.
Σε γενικές γραμμές τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών κατεύθυνσης κρίνονται εύκολα. Το γνωστό κείμενο αντλήθηκε από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και το άγνωστο προερχόταν από τον «Αρχίδαμο» του Ισοκράτη. Στο διδαγμένο, σύμφωνα με τους καθηγητές των φροντιστηρίων (ΟΕΦΕ), τα ερωτήματα είναι εύστοχα διατυπωμένα και σαφή.

Οι μαθητές μπορούν να απαντήσουν προσεκτικά και συγκροτημένα, αφού οι πληροφορίες αντλούνται από τα σχόλια και τις αναλύσεις του σχολικού βιβλίου. Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον «Αρχίδαμο» του Ισοκράτη, απόσπασμα 103-105, και έχει σαφές περιεχόμενο και συγκροτημένη συντακτική δομή, χωρίς ιδιαίτερα δύσκολα συντακτικά φαινόμενα.

Σχετικά με τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία υπογραμμίζει ότι τα δύο πρώτα θέματα ήταν απλά. Το Γ1 ερώτημα είναι απλό επίσης. Ομως τα ερωτήματα Γ2, Γ3 και Γ4 θα τα αντιμετωπίσουν με επιτυχία μόνο οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.
Θα μπορούσε να είχε δοθεί ένα βοηθητικό ερώτημα για τη διευκόλυνση στην αντιμετώπιση αυτών των ερωτημάτων και για την καλύτερη αξιολόγηση των υποψηφίων.

Check Also

Πανελλήνιες Εξετάσεις, τι να τρως για καλύτερη απόδοση;

Ξεκινούν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Όλοι όσοι σχετίζονται με αυτή την αγχώδη και στρεσογόνα διαδικασία ψάχνουν …