Παρασκευή , Σεπτέμβριος 25 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Δρόμοι του Κρασιού – Οινοτουρισμός σε Ικαρία, Σάμο

Δρόμοι του Κρασιού – Οινοτουρισμός σε Ικαρία, Σάμο

Αυτή είναι και η πρώτη δυνατότητα για οινοτουρισμό στη Σάμο. Εκεί, στις εγκαταστάσεις της ΕΟΣ Σάμου στην περιοχή Βαθέος, υπάρχει το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, ένα από λίγα αμπελοοινικά μουσεία στην Ελλάδα.

Σαμιώτικο γλυκό κρασί θα πιώ για να μεθύσω
και την αγάπη που ‘χω στη καρδιά να την ελησμονήσω…

Οι οινόφιλοι που ενδιαφέρονται για οινοτουρισμό στη Σάμο, αξίζει να κάνουν τις ορεινές διαδρομές, ιδίως στη βόρεια πλευρά του βουνού και να δουν τους υπέροχους αμπελώνες σε πεζούλες που δίνουν τον γνωστότερο ελληνικό γλυκό οίνο, τον λευκό ΠΟΠ (ΟΠΕ) Σάμος.

Το κεντρικό βουνό της Σάμου λέγεται Άμπελος (ή Καρβούνης) και στις πλαγιές του ο υπέροχος αμπελώνας σε διαμορφωμένες πεζούλες, όπου κυριαρχεί το μικρόρωγο λευκό μοσχάτο Σάμου, ΠΡΕΠΕΙ να κηρυχθεί ως προστατευόμενος τόπος και μνημείο της φύσης. Λιγότερα αμπέλια υπάρχουν στις ανατολικές πλαγιές του Κέρκη του δυτικού βουνού της Σάμου.

Πάντως, με δεδομένο το καθεστώς που ισχύει στη Σάμο, το οποίο δεν επιτρέπει άλλα οινοποιεία εκτός από τα 2 της ΕΟΣΣ, ο δρόμος του κρασιού στη Σάμο είναι πρακτικά δρόμος των αμπελιών. Αλλά τι αμπελιών!!! Παρόλο που το νησί είναι ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα μέρη ως προς τις πυρκαγιές, ο αμπελώνας της Σάμου καλά κρατεί.

Αν και θα βρέιτε μόνο μια εμφιαλωμένη, η Σάμος παράγει μεγάλη ποσότητα σούμας (δηλαδή τσίπουρου), που είναι ιδιαιτέρως αρωματική καθώς προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το αρωματικό μικρόρωγο μοσχάτο της Σάμου.

Οι αρχαιολογικοί χώροι σε Πυθαγόρειο & Ηραίο (μνημεία Unesco) αλλά και το Ευπαλίνιο όρυγμα είναι σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν κάνετε διακοπές στη Σάμο.

Θεός που τη πολυχρονεί την αμπελοκουτσούρα
που κάμνει το γλυκό κρασί και τα ξεχνούμε όλα…

Στην Ικαρία ο Πράμνειος οίνος παραγόταν περί την αρχαία Οινόη, το δε όνομά του προέρχεται από τον Πράμνο, την αρχαία ονομασία της οροσειράς του Αθέρα (ψηλότερη κορυφή η Μέλισσα, 1040μ) που διασχίζει όλο περίπου το νησί.

Σήμερα, αμπέλια και οινοποιεία υπάρχουν κυρίως στις περιοχές Ευδήλου και Ραχών. Ο δρόμος του κρασιού της Ικαρίας αρχίζει από τον Εύδηλο και καταλήγει δυτικά στην Προεσπέρα. Οι οινόφιλοι που ενδιαφέρονται για οινοτουρισμό στην Ικαρία θα βρουν κατά μήκος του 3 οργανωμένα οινοποιεία.

Ο αμπελώνας της Ικαρίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Ικαρία (Τοπικός Οίνος Ικαρίας).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ:

Check Also

Πάμε Σάμο για διακοπές, αλλιώς!

Διακοπές στη Σάμο αλλιώς! Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η …