Τρίτη , Αύγουστος 11 2020
elen
Home / Χωριά / Βόρεια Σάμος / Δρακαίοι

Δρακαίοι

Οι Δρακαίοι βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Σάμου βόρεια της Καλλιθέας και νοτιοδυτικά του Καρλοβάσου. Είναι χτισμένο σε μια απόμερη μεριά του Κέρκη και δεν συνδέεται με αμαξιτό δρόμο με το Καρλόβασι. Η περιοχή του είναι βραχώδης, απόκρημνη και άγονη, υπάρχει όμως αρκετά πλούσια βλάστηση. Έχει πολύ ωραία θέα προς το πέλαγος στα βορειοδυτικά. Αξίζει να δείτε το φανταστικό ηλιοβασίλεμα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το όνομά τους το πήραν από τον πρώτο κάτοικο που λεγόταν Δράκος και μαζί με την Καλλιθέα αποτελούσαν τον δήμο των Καλαμπακτασίων.
Οι λέξεις “καλέ μπακ τασί” είναι τουρκικές και σημαίνουν βράχο που χρησιμοποιείται για σκοπιά. Xωριό του Κέρκη οι Δρακαίοι, προσφέρουν όμορφη εμπειρία στους επισκέπτες τους λόγω της θέσης του στο νησί.
Οι κάτοικοι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Στους Δρακαίους ανήκει και ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ισιδώρου όπου υπάρχει μικρό ναυπηγείο ξύλινων καϊκιών και βαρκών. Επίσης δυτικά των Δρακαίων στη θέση Πυργάκι, υπάρχει μία βίγλα που χρησίμευε για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Η θέση αυτή έχει καταπληκτική θέα προς το πέλαγος, βόρεια και δυτικά της Σάμου.

Περίεργοι ήταν οι γάμοι πού εγίνονται πολύ παλιά στο χωριό αυτό (όπως και στην Καλλιθέα) αφού η αγαπητικιά έκλεβε τον αγαπητικό της την νύχτα και αφού έμεναν μαζί δυό τρεις μέρες στα σπήλαια του Κέρκη ή στα ρουμάνια, γυρνούσαν και οι δυό στα σπίτια τους και έκαναν τον επίσημο γάμο.
Ο ναός του χωριού, Άγιος Γεώργιος, αποτελεί μια από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού που χρονολογείται πολύ πριν από τον εποικισμό με τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Check Also

Δρακαίοι – Καλλιθέα Σάμου: Θα αργήσει κι άλλο το τελεφερίκ;

Είναι αρκετά γνωστό -αλλά και …άγνωστο σε πολλούς- το αίτημα των κατοίκων των χωριών Δρακαίοι …