Δευτέρα , Αύγουστος 3 2020
elen
Home / Galleries / Οδοιπορικό στους Δρακαίους και την παραλία Βάρσαμο

Οδοιπορικό στους Δρακαίους και την παραλία Βάρσαμο

Ποιός δεν έχει ζηλέψει τη Μήλο για το Κλέφτικο και το Σαρακήνικο; Ποιός επισκέπτης δεν έχει θαυμάσει τον περίφημο βράχο -σήμα κατατεθέν της Μήλου- ή το σεληνιακό τοπίο με το άσπρα χώματα;

Στο Βάρσαμο, τη μακρινή παραλία της Σάμου κάτω από το χωριό Καλλιθέα, βρήκαμε καταπληκτικές ομοιότητες με αυτά τα πασίγνωστα τοπία της Μήλου! Και κάτι ακόμα καλύτερο: Τα βότσαλα της παραλίας με τα χιλιάδες χρώματα τους, που σε “βιδώνουν” ακίνητο πάνω τους να τα παρατηρείς!

Στο Βάρσαμο (ή Βάλσαμο) βρεθήκαμε για μπάνιο, μετά από μια οργανωμένη εξόρμηση στην Καλλιθέα και τους Δρακαίους.
Η απόφαση μας να πάμε στα “ορεινά” της Σάμου είχε σκοπό να δούμε την περίφημη βλάστηση στη διαδρομή Καλλιθέας – Δρακαίων, αλλά και να πάρουμε πληροφορίες για μελλοντικές μας εξορμήσεις στην Παναγία τη Μακρινή του Κέρκη και τη διαδρομή Δρακαίοι – Καρλόβασι μέσω του μεγάλου και μικρού Σεϊτανιού!
Πράγματι η βλάστηση προς τους Δρακαίους είναι εντυπωσιακή! Ο Κέρκης “κρέμεται” αφύσικα μεγάλος πάνω από τον φιδίσιο δρόμο και από κάθε πέτρα του ξεπηδούν πεύκα και δένδρα που βάλθηκαν να καλύψουν κάθε σπιθαμή γης!

Στο δρόμο προς Δρακαίους

Οι Δρακαίοι είναι ένα χωριό – μινιατούρα που ξαφνικά βλέπεις μέσα στο πράσινο. Πεντακάθαρο αλλά και παραμελημένο (οπως λένε οι κάτοικοι) θέλει απαραίτητα να σε φιλοξενήσει. Ίσως για να διασκεδάσει τη μοναξιά του, ίσως για να σου επισημάνει την ύπαρξή του…
Στην άκρη του χωριού η θέα είναι επιβλητική. Με το μάτι να χαϊδεύει την άγρια φύση, αγναντεύει συνάμα το Αιγαίο και το βαθύ πράσινο του πελάγους. Στην άκρη του χωριού διακρίνεται ο δρόμος που οδηγεί με τα πόδια στο μεγάλο και μικρό Σεϊτάνι. Μια πινακίδα το επιβεβαιώνει!

Φωτογραφίες από το χωριό Δρακαίοι

Χάρτης για Βάρσαμο Αφού εξερευνήσαμε το χωριό και πήραμε νερό και προμήθειες, κατηφορίσαμε το χωματόδρομο (όπως σας δείχνει ο ενσωματωμένος χάρτης δεξιά με την κόκκινη γραμμή) που μας οδήγησε μετά από έξη χιλιόμετρα περίπου στην παραλία. Ο χωμάτινος δρόμος ξεκινάει λίγο μετά την Καλλιθέα, όπου σας καθοδηγεί πινακίδα με ένδειξη: “Άγιος Ισίδωρος” Δύο χιλιόμετρα μετά υπάρχει διασταύρωση, με πινακίδα που σας οδηγεί αριστερά και ένδειξη “Παραλία Βάρσαμο”

. Ο δρόμος είναι δύσκολος και χρειάζεται προσοχή, αλλά η εμπειρία του Βάρσαμου θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα!
Η παραλία είναι ένας μικρός κόλπος με πολύχρωμη αμμουδιά που έχει στις δύο άκρες του ψηλά και απότομα βράχια. Αυτά κάνουν το τοπίο πιο επιβλητικό και άγριο, όπως οφείλει να είναι λόγω την έντονης παρουσίας του μεγάλου όγκου του βουνού Κέρκης, αλλά και της ατέλειωτης βλάστησης που κυριαρχεί παντού!
Η θάλασσα λαμπυρίζει και καλεί να σε δεχτεί στην αγκαλιά της σαν κόρη όμορφη και δροσερή! Ο βυθός στα βαθειά έχει μεγάλες πέτρες, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο. Στα αριστερά τα βράχια προσφέρουν καταφύγιο από τον ήλιο, αν και δε θέλεις να μείνεις σε σκιά. Το νερό είναι μεγάλη ξελογιάστρα και οι βουτιές φαντάζουν υπέροχες…
Θα χρειαστείτε υποχρεωτικά νερό, ίσως και κανένα φαγώσιμο αν σκέφτεστε να μείνετε κάποιες ώρες. Εξ’ άλλου κανείς δεν πάει στο Βάρσαμο για μια γρήγορη βουτιά και μετά να γυρίσει στο γραφείο! Θα μείνει υποχρεωτικά.
Τα ίχνη αλλά και οι προειδοποιήσεις για κάποια ταβέρνα που υπάρχει θα αποδειχθούν λανθασμένα, γιατί ναι μεν υπάρχει το κτήριο, αλλά ήταν ερμητικά κλειστό… (καλοκαίρι 2015)

Δείτε πως κατέγραψε ο φακός μας την παραλία Βάρσαμο

Δείτε και πειραματιστείτε on line με το χάρτη της Google που σας δίνει πληροφορίες για την περιοχή αλλά και το τρίγωνο που επισκευθήκαμε. (Καλλιθέα – Δρακαίοι – Βάρσαμο)

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …