Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Αναμνήσεις. Τι δεν θα ξεχάσουμε από το φετινό καλοκαίρι στην Σάμο

Αναμνήσεις. Τι δεν θα ξεχάσουμε από το φετινό καλοκαίρι στην Σάμο

Το νησί της  Σάμου  είναι πραγματικά μια αποκάλυψη για όσους το επισκέπτονται πρώτη φορά. Εμείς, το εξερευνήσαμε απ’ άκρη σ’ άκρη και σας παραθέτουμε τα καλύτερά του, αυτές τις αναμνήσεις που θα μας έρχονται στο μυαλό όταν το καλοκαίρι φύγει και ο χειμώνας πράξει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας κάνει να ξεχάσουμε τις διακοπές…

Ανατολικά του Αιγαίου, η  Σάμος έχει φτιάξει κάπου κοντά  στην Ικαρία, τους Φούρνους  και την Πάτμο τη δική της γωνίτσα. Φημίζεται για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα αξιοθέατά της και τις παραλίες με τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά.

Εμείς επιλέξαμε αυτά που μας εντυπωσίασαν το φετινό καλοκαίρι στο  νησί  και σας τα παρουσιάζουμε, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει, αν σχεδιάζετε μελλοντικά ένα ταξίδι.

Το μεγάλο μέγεθός της

Όσοι θέλουν στις διακοπές τους να χαλαρώσουν και  να μη διανύσουν  αποστάσεις με το αυτοκίνητο, η Σάμος είναι ό,τι πρέπει.  Αυτό  σημαίνει ότι  έχετε πράγματα να δείτε και μπορείτε εύκολα να «πετάγεστε» από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο.

Την Πρωτεύουσα της

Το Βαθύ είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Σάμου όπου  αναπτύχθηκε αμφιθεατρικά και πάνω στο θαλάσιο άξονα επικοινωνίας των λιμανιών της Μεσογείου. Η πλατεία του Βαθυού είναι πάντα υπέροχη! Η καινούργια παραλία, τα μαγαζιά που την περικλύουν ασφυκτικά και η θέα της θάλασσας που αντανακλά τον απογευματικό ήλιο, την κάνουν παραμυθένια, κυρίως τις απογευματικές ώρες.. Το μυστικό της βρίσκεται στην απόλαυση του καφέ σε ένα από τα κλασικά καφενεία (καφετέριες) μέχρι τη δύση του ήλιου! Προσπαθήστε να παρατηρήσετε τα πρόσωπα που χαίρονται τη βόλτα τους στα πεζοδρόμια στοχαστείτε και ταξιδέψτε το μυαλό σας μαζί τους…
Στην κορυφή της πόλης, δεσπόζει το Άνω Βαθύ το οποίο διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Το βράδυ φωτίζεται και χαρίζει ακόμη πιο μυστηριακή ατμόσφαιρα στο Βαθύ.

Τις ευκαιρίες για εκδρομές

Όσοι δεν αρκούνται στις μικρές αποστάσεις  και θέλουν να φύγουν παραέξω, μπορούν να κάνουν εκδρομές  στη Σαμιοπούλα, την Ικαρία, τους Φούρνους το Μαράθι, τους Λειψούς, τη Λέρο, τους Αρκιούς.

Η Σαμιοπούλα
Η Σαμιοπούλα

Εναλλακτικά μπορούν να κάνουν το γύρο του νησιού με σκάφος και να ανακαλύψουν τις αμέτρητες  παραλίες του. Αν είστε μεγάλη παρέα μπορείτε να νοικιάσετε και το δικό σας ιδιωτικό σκάφος που θα σας πάει σε όποια από αυτά θέλετε, για όση ώρα θέλετε, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Σας συστήνουμε να μην χάσετε σε καμία περίπτωση τη βόλτα στη Σαμιοπούλα που απέχει λίγη ώρε με καϊκι από το Πυθαγόρειο ή τον Όρμο Μαραθοκάμπου.
 Εκεί θα βρείτε παραλίες με τα νερά τους να μοιάζουν με πισίνα. Θα χρειαστείτε νερό σκιά και φαγητό.

Τις εξωτικές παραλίες της

Η Ψιλή Άμμος στα νότια  της Σάμου, μπορεί να απαιτεί  μία ώρα δρόμο από το Βαθύ, αλλά αποζημιώνει με τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο της και δεν θεωρείται άδικα η ομορφότερη του νησιού.  Μπορείτε  να κατευθυνθείτε  προς άλλες εξίσου όμορφες παραλίες, όπως στο Λιμνιώνα με τα παγωμένα του νερά, στα  Καλαδάκια, με την  μικρή σπηλιά στο αριστερό της άκρο, στον πανέμορφο Μπάλο και πολλές άλλες.
Στις βόρειοανατολικές ακτές εντυπωσιάζουν οι πιο ψαγμένες Αγία Παρασκευή, Γαλάζιο και Λειβαδάκι. Κλασικές και διαχρονικές, το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι.

Το ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία

Αφιερώστε λίγο χρόνο να ανεβείτε  στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία  στο βουνό Θειός για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, την άπλετη θέα της πρωτεύουσας από την πλευρά του κόλπου, αλλά και τη θέα από τη μεριά της περιοχής Νησί. Θα διακρίνεται καθαρά την Τουρκία και την πόλη της Κουσάντασι.

Τα μοναστήρια

Σε ένα νησί με θρησκευτικό χαρακτήρα, μια βόλτα προς την Ζωοδόχου Πηγή, αλλά και την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού επιβάλλεται, ακόμη κι αν το θέμα της θρησκείας είναι μπερδεμένο μέσα σας.
Εκεί θα ζήσετε μια διαφορετική αγαλλίαση και ηρεμία και θα ακούσετε ιστορίες για την Παναγιά.
Θα εντυπωσιαστείτε από την ιδιαίτερη Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Παλαιού Καρλοβάσου, την Παναγιά Βροντιανή και την Παναγιά Σπηλιανή.
Στην Παναγία Μακρινή  θα νοιώσετε να πλησιάζετε τον ουρανό, αφού ειναι χτισμένη στις πλαγιές του Κερκετέα. Η εκκλησία είναι προστατευμένη μέσα σε σπηλιά και απαστράπτει κατάλευκη όπως είναι. Η θέα από την υπερηψωμένη αυλή της είναι θεϊκή έτσι ώστε κανείς ταπεινός φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να αποτυπώσει! Ακόμη και η ματιά δυσκολεύεται να συλλάβει και να χωρέσει ότι συμβαίνει εκεί.

Τα πανηγύρια της

Αμέτρητα  είναι τα πανηγύρια στην Σάμο με παραδοσιακές Σαμιώτικες βραδιές. Στης  20 Ιουλίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ηλία και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο Βαθύ, στους Μύλους και στον Καρβούνη.
Στις 27 Ιουλίου, εκδηλώσεις θα βρειτε στο Κοκκάρι για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα.
Στις 6 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο και τον Δεκαπενταύγουστο σε όλο σχεδόν το νησί θα παραβρεθείτε σε μεγαλόπρεπες γιορτές.
Οι γιορτές κρασιού στο Βαθύ, στον Πλάτανο, στον Όρμο Μαραθοκάμπου και αλλού μονοπωλούν τον Αύγουστο και έχει καθιερωθεί με επιτυχία γιορτή  τηγανίτας στους Μυτιληνιούς.

Τα φαγητά της

Η διατροφή στη Σάμο βασίζεται στα ντόπια προϊόντα του νησιού, στα θαλασσινά της παράκτιας αλιείας, στα καλλιεργημένα απ’ τους ίδιους τους Σαμιώτες όσπρια και λαχανικά, στο κυνήγι, που έφερνε στα σπιτικά τα «αγριομερνά» των δασωμένων βουνών, και στα οικόσιτα ζώα και πουλερικά.

Η παράδοση στη σαμιώτικη μαγειρική ξεκινά απ’ το πανάρχαιο τρίκαρπο σιτάρι-λάδι-κρασί. Βασική τροφή ήταν και είναι το σταρένιο ψωμί κι όλα τα συνακόλουθα παρασκευάσματα του αλεσμένου σιταριού (τραχανάς, χυλοί, πίτες, ζυμαρικά).

 Κατιμέρια ή τηγανίτες. Ένα απλό και νόστιμο πιάτο που μπορούμε να το δούμε τόσο στην αλμυρή όσο και στη γλυκιά του εκδοχή. Σερβίρεται με τριμμένο τυρί μα και με μέλι, πετιμέζι και ξηρούς καρπούς. Συνοδεύει τέλεια το τσίπουρο ή το ούζο.
“Πτάκια” : έτσι λένε στα Κουμέικα της Σάμου τα τηγανιτά πιτάκια, πιταράκια, μπουρεκάκια με γλυκιά κολοκύθα, αυγά, και τυρί φέτα.
Πλάτη κατσικίσια γεμιστή : Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο.
Η φάβα, τα ρεβίθια και τα μαυρομάτικα φασόλια σιγομαγειρεύονται σε πήλινο τσουκάλι. Η αφράτη φάβα των Μύλων, με τα μυρωδάτα δυνατά κρεμμύδια της Βελανιδιάς των Κουμέικων, είναι έδεσμα ξεχωριστό που θα το βρείτε σε όλες τις ταβέρνες του νησιού.
Τα χόρτα τα βρίσκουμε ανάμεικτα μέσα σε πίτες ή τσιγαριστά ή νερόβραστα με λάδι και λεμόνι ή ακόμα ανακατεμένα με αυγά ομελέτα. Απ’ τα τσιγαριστά σαμιώτικα χόρτα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση έχουν τα σπαθαρόγκια ή πιρουνάκια, οι παπαρούνες ή μυρώνια, οι καυκαλήθρες, οι φτέρες, η βοϊδόγλωσσα.
Γευτείτε οπωσδήποτε γιουβέτσι σαμιώτικο, τραγανούς χταποδοκεφτέδες, καλοφτιαγμένους μυρωδάτους λαχανοντολμάδες και μουσακά.

Το σταφύλι, ο μούστος, το κρασί και το τσίπουρο είναι ένας κύκλος ξεχωριστός στη διατροφική ποικιλία των Σαμιωτών. Η γενναιοδωρία του αμπελιού έχει πλουτίσει με ιδιαίτερες συνταγές παρασκευασμάτων τη σαμιώτικη μαγειρική. Σύμφωνα με τον μύθο οι Αμαζόνες περιφρόνησαν τον Διόνυσο και για να γλιτώσουν από το θυμό του, αναζήτησαν καταφύγιο στη Σάμο. Οταν, λοιπόν ο Ολύμπιος θεός του κρασιού θέλησε να τις εξοντώσει, ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων. Οντως τις συνέτριψε και  για να ευχαριστήσει τους  Σάμιους τους χάρισε το περίφημο κλήμα που βγάζει το μοσχοβολιστό κρασί και τους δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου. Ετσι εξηγούνται όλα! Και  το καλό κρασί ταιριάζει με καλό φαγητό.

Check Also

Τα εκκλησιαστικά μνημεία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου μετά το σεισμό

ΤΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΜΝΗΜΕΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ  ΜΕΤΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟ             …