Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Χρ. Στεφανάδης: Αιμοδυναμικό εργαστήριο θα αποκτήσει το Νοσοκομείο Σάμου

Χρ. Στεφανάδης: Αιμοδυναμικό εργαστήριο θα αποκτήσει το Νοσοκομείο Σάμου

Τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο Σάμου ανακοίνωσε ο βουλευτής νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο κ. Στεφανάδης αναφέρει αναλυτικά:

Με ικανοποίηση σας γνωστοποιώ, ότι το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε το αίτημά μας για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου “Ο Άγιος Παντελεήμων”.

Ευχαριστούμε τον αν. υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, που άμεσα ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα.

Επίσης, ευχαριστούμε τον διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Νίκο Στεφανή, που από την πρώτη στιγμή κατανόησε τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας ενός τέτοιου τμήματος στο Νοσοκομείο μας και έσπευσε να συνηγορήσει και να προωθήσει άμεσα όλες τις απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες“.

Ο βουλευτής Σάμου κοινοποίησε επίσης την επιστολή που είχε στείλει από τις 19 Ιανουαρίου στον αναπληρωτή υπουργό υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου:

Χριστόδουλος I. Στεφανάδης

Βουλευτής Ν. Σάμου Καθηγητής Καρδιολογίας

Προς Τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας

κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

Αθήνα 19 Ιανουάριου 2021

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Θα ήθελα να υποβάλω ένα σοβαρό αίτημα που αφορά το Νοσοκομείο Σάμου και μάλιστα σε μια περίοδο που το νησί δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού επιπρόσθετα με το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και της οικονομικής κρίσεως.

Το αίτημα αφορά την Δημιουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Σάμου « Αγιος Παντελεήμων».

Όπως γνωρίζετε, σήμερα η δυνατότητα που παρέχει ένα τέτοιο εργαστήριο, είναι ζωτικής σημασίας για την νοσηλεία

και θεραπεία σοβαρά πασχόντων ασθενών, όπως με Οξύ Έμφραγμα μυοκαρδίου, με σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, τοποθέτηση καρδιακών βηματοδοτών κ.λ.π.

Το Νοσοκομείο της Σάμου “Άγιος Παντελεήμων” όπως γνωρίζετε, διαθέτει σχεδόν όλα τα Τμήματα και τα Εργαστήρια. Διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ, Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, σύγχρονα χειρουργεία, εργαστήρια που περιλαμβάνουν αξονικό τομογράφο και διενεργούνται πάρα πάρα πολλές από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Διαθέτει 120 κλίνες γενικής νοσηλείας, 16 κλίνες Τεχνητού Νεφρού και 6 κλίνες ΜΕΘ. Εργάζονται 50 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και έχει συνολικά 300 άτομα προσωπικό.

Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί όχι μόνο το νησί της Σάμου, αλλά και τα άλλα ακριτικά νησιά του νομού αλλά και της περιοχής.

Αυτό το οποίο λείπει από το Νοσοκομείο ώστε να καλύπτει όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές απαιτήσεις της εποχής μας που αφορούν το Καρδιαγγειακό σύστημα ( και όχι μόνο) είναι ένα Αιμοδυναμικού Εργαστήριο. Δηλ. ένα εργαστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό όπου θα διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις (στεφανιογραφίες, και γενικότερα αγγειογραφίες) και κυρίως σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις (αγγειοπλαστικές στεφανιαίων και περιφερικών αγγείων, τοποθέτηση καρδιακών βηματοδοτών και άπινιδιστών).

-Όσον αφορά τον απαιτούμενο χώρο, το Νοσοκομείο, όπως μας διαβεβαιώνει ο Διοικητής, αλλά και από προσωπική γνώση, μπορεί να τον διαθέσει και να τον διαμορφώσει κατάλληλα για την εγκατάσταση του Εργαστηρίου.

-Όσον αφορά τον εξοπλισμό που απαιτείται, αυτός περιλαμβάνει ένα σύγχρονο άγγειογραφικό μηχάνημα , ένα καταγραφικό μηχάνημα, Monitors παρακολούθησης των βασικών καρδιακών παραμέτρων , ένα Απινιδωτή και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος, κατά προσέγγιση, είναι τις τάξεως των 300,000 ευρώ.

Η δομή αυτή θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα, τόσο τον πληθυσμό του ακριτικού Νομού (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι), όσο και των άλλων γειτονικών νησιών (βόρεια Δωδεκάνησα) που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν, αφού στερούνται σύγχρονης διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Εκτιμάται, ότι μόνο από το νησί της Σάμου, μεταβαίνουν στο κέντρο, περισσότεροι από 150 ασθενείς για διάγνωση και θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων , με μεγάλο κοινωνικό κόστος αλλά και κινδύνους που προκύπτουν από την καθυστέρηση της μετάβασης ή της διακομιδής (για τους νοσηλευόμενους), για την υγεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ανάλογα τμήματα σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο διαθέτουν η Χίος (δωρεά εφοπλιστών), η Λέσβος και η Ρόδος.

Πιστεύουμε στη θετική σας απόφαση

Check Also

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η βιβλιοθήκη του  Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της φιλοξενίας της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ …