Κυριακή , Ιανουάριος 24 2021
elen
Home / Αρχαιολογικοί χώροι / “Λογοκρισία” στις φωτογραφίες του Ευπαλινείου ορύγματος

“Λογοκρισία” στις φωτογραφίες του Ευπαλινείου ορύγματος

“Λογοκρισία” στις φωτογραφίες του Ευπαλινείου ορύγματος από τη διάνοιξη ολόκληρης της σήραγγας

Ανοίξαμε τα βιβλία του Μαρξ, όπως ανοίγουμε τα παραθυρόφυλλα της ψυχής μας είχε πει ο Μαγιακόφσκι. Εμείς κλείσαμε τις πληροφορίες όπως κλείνουμε (χρόνια τώρα) τα παραθυρόφυλλα της προόδου μας…

Μετά τη δημοσίευση του παρακάτω άρθρου για το Ευπαλίνειο όρυγμα και την ανάρτηση δύο φωτογραφιών της βόρειας εισόδου, υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε τις φωτογραφίες, γιατί η πράξη μας δεν ήταν απλώς λανθασμένη αλλά και παράνομη, διότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων χωρίς έγγραφη άδεια.

Παρά την ακατανόητη νομοθεσία -η ερμηνεία μου είναι ότι θα πρέπει να φωτογραφηθεί πρώτος ο αρμόδιος υπουργός- αποσύραμε τις αθώες φωτογραφίες και στη θέση τους βάλαμε μια συμβολική από τον ίδιο χώρο.

Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσει να δει όλη η ανθρωπότητα εικόνες από το τεράστιο και παγκόσμιο αυτό έργο, περισσότερο τώρα που η μορφή του είναι όπως ακριβώς την εμπνεύστηκε και την υπλοποίησε ο Ευπαλίνος: 1036 μέτρα προσβάσιμα και έτοιμα για τη μεταφορά νερού από την πηγή των Αγιάδων στο Πυθαγόρειο του τύραννου Πολυκράτη!

(Επειδή το κείμενο είναι άυλο, το διατηρήσαμε όπως ήταν στο αρχικό άρθρο δηλαδή αυτό που βλέπετε παρακάτω)

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι πλέον προσβάσιμο σε όλο το μήκος του!

Μετά από τη χρηματοδότησε της μελέτη αποκατάστασης και θεραπείας του ορύγματος προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό, έγινε η έγκριση της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και βρέθηκαν τα απαραίτητα χρήματα για την εφαρμογή της! Έτσι, στο τέλος του 2015 το σπουδαίο αυτό έργο θα αποδοθεί στους επισκέπτες.  

Οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικές από το Isamos και δείχνουν την έτοιμη είσοδο της σήραγγας από την πλευρά των Αγιάδων. Αυτή τη χρονική στιγμή τα 1036 μέτρα του ορύγματος είναι εξ΄ολοκλήρου προσβάσιμα!

Διαβάστε λεπτομέρειες για το Ευπαλίνειο όρυγμα ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Check Also

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, ένα από τα θαύματα της Αρχαίας εποχής

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μνημείο αφιερωμένο στην γεωμετρία και καταφέρνει να τη δοξάζει ισάξια με …