Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
elen
Home / Galleries / ‘Ανω Βαθύ

‘Ανω Βαθύ

Δείτε τη θέση του Βαθιού στο χάρτη της Σάμου:

Η πειρατία που εξακολουθούσε να λυμαίνεται τα νησιά κατά το 17ο και 18ο αιώνα, ανάγκαζε τους νησιώτες να χτίζουν τα σπίτια τους μακριά από την θάλασσα. Έτσι και οι πρώτοι κάτοικοι του Βαθυού, οι οποίοι κατά την παράδοση ήρθαν από την Πελοπόννησο, έχτισαν τα σπίτια τους στο βαθούλωμα μεταξύ των βουνών Κουτσομύλου και Βαρελά τα οποία ήταν τότε κατάφυτα από πεύκα.

Αυτά τα δένδρα αποτελούσαν ένα πυκνό δάσος που έφτανε ως το λιμάνι, αλλά καταστράφηκε από φωτιά. Η αιτία ήταν περίεργη: Από ξύλα αυτού του δάσους η Τούρκικη διοίκηση είχε διατάξει να κατασκευαστεί ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο στην παραλία που τώρα λέγεται Ταμπάκικα. Οι κάτοικοι που υποβλήθηκαν σε πολλές αγγαρείες κατά την ναυπήγηση του πλοίου, έβαλαν φωτιά στο δάσος για να μην επαναληφθεί η ναυπήγηση άλλου καραβιού και ταλαιπωρηθούν περισσότερο.

Ο πληθυσμός του Βαθυού αυξήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Αχμέτ Αλή κατέκτησε την Πελοπόννησο και για να σωθούν από την σφαγή οι κάτοικοι, μετοίκησαν σε διάφορα μέρη και στη Σάμο. Έτσι στο Βαθύ υπάρχει συνοικία Μωραϊτοχώρι, από οικογένειες με επώνυμο Μωραϊτες, και ιερές εικόνες όπως Παναγία η Ναυπλιώτισσα και Άγιος Γεώργιος ο Αργείτης. Κατά την καταμέτρηση του 1828 το Βαθύ είχε 4060 κατοίκους. Το Βαθύ παράγει καλό κρασί, σταφίδες, μύγδαλα, εσπεριδοειδή και τα περίφημα σύκα, τις μπούκνες που οι αρχαίοι έλεγαν “ομομηλίδας”

Βοειοανατολικά του Βαθυού είναι η κοιλάδα της Βλαμαρής και στην Ν.Α. άκρη της είναι χτισμένο το μοναστήρι της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου. Προς την ανατολική άκρη και πάνω στο βουνό Ραμπαηδόνι είναι ένα άλλο μοναστήρι της Ζοοδόχου Πηγής.

 Σήμερα το Βαθύ ανήκει στον δήμο Σάμου και έχει πληθυσμό 1.888 κατοίκους και θεωρείται από τους παλαιότερους οικισμούς της Σάμου.

Για την προέλευση της ονομασίας του, κυριαρχεί η άποψη που την αποδίδει στη θέση του οικισμού, στο βάθος του μεγάλου κόλπου.

Από το Βαθύ κατάγονται: Ο πρωτεργάτης της ενσωμάτωσης της Σάμου στην Ελλάδα και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο οπλαρχηγός του 1821 Κωνσταντής Λαχανάς, ο λόγιος και πληρεξούσιος της Σάμου στις εθνοσυνελεύσεις της περιόδου της επανάστασης Χριστόδουλος Ματακίδης ή Ματακής, ο σημαντικός ηθοποιός του μεταπολεμικού κινηματογράφου και θεάτρου Νίκος Σταυρίδης.

Check Also

Συμφωνείτε να μεταφερθεί το Hotspot της Σάμου στην περιοχή Ζερβού; Ψηφίστε!

Πολλά ακούγονται, από ανεύθυνες ή υπεύθυνες πηγές, ότι κάποιοι θέλουν να μείνει το hotspot των …