Δευτέρα , Σεπτέμβριος 21 2020
elen
Home / Galleries / Άμπελος

Άμπελος

Σε μικρή απόσταση νοτιοδυτικά του Αγίου Κωνσταντίνου και σε υψόμετρο 270 μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται η κοινότητα της Αμπέλου, περίπου στο μέσον της βόρειας πλευράς του νησιού. Ένας ελικοειδής αμαξιτός δρόμος, λόγω του επικλινούς εδάφους, μήκους 3700 μέτρων, συνδέει την Aμπελο με τον κεντρικό δρόμο Βαθέος Καρλοβάσου στην περιοχή του Πρινιά.Απέχει από την πόλη της Σάμου 25 και από το καρλοβασι 10 χιλιόμετρα

Το χωριό ονομαζόταν παλιότερα Νενέδες, αλλά μετονομάστηκε Αμπελος το 1957, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από πρόταση του δασκάλου Στέλιου Μιχαλάκη και του γραμματέα της κοινότητας Γιάννη Γεροχριστοδούλου, εξαιτίας των πολλών αμπελιών που καλλιεργούνταν στην περιοχή.

Το όνομα Νενέδες προήλθε μάλλον από επώνυμο του πρώτου οικιστή Νένε ή Νενέ. Πιθανολογείται ότι η οικογένεια Νενέ ήλθε στη Σάμο από τα Κύθηρα τον 17ο αιώνα. Αν και το χωριό δεν αναφέρεται στα οθωμανικά κατάστιχα (1632-1642) ούτε στην περιγραφή του Γεωργειρήνη (1666-1671) ούτε από τον περιηγητή Τουρνεφόρ (1702), εντούτοις υπήρχε, όπως δηλώνει η επιγραφή του ενοριακού ναού του Αγίου Ιωάννου με έτος ανεγέρσεως το 1672.

Μέχρι το 1900 ανήκε στο δήμο των Εξ Γειτονιών που είχαν έδρα τον Αγιο Κωνσταντίνο. Από το 1900 με ηγεμονικό διάταγμα απετέλεσε ξεχωριστό δήμο της ηγεμονίας, τον «δήμο Νενέδων» που περιελάμβανε και τους Σταυρινήδες.

Στην περιοχή Αμπελου ανοικουν οι οικισμοί Χατζηγιώργηδες και στην παραλία, κάτω από το χωριό ο οικισμός «Λιβαδάκι» στην ομώνυμη περιοχή, όπου υπάρχουν και μικρές γραφικές παραλίες. Λίγο πιο δυτικά από το Λιβαδάκι επίσης υπάρχει η όμορφη παραλία στην τοποθεσία Πεταλιδες.

Η ενοριακή εκκλησία της Αμπέλου είναι αφιερωμένη στη Σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου που τιμάται στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνεται καθε χρονο ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια της Σάμου.

Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε αμπέλια, κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δενδρα.

Στην πρώτη επίσημη απογραφή του 1828 η Αμπελος (Νενέδες) είχε 326 κατοίκους, πληθυσμός που υπερδιπλασιάστηκε στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το 1913 το χωριό αριθμούσε 865 κατοίκους. Το 1940 είχε 756 και μετά τον εμφύλιο 629 κατοίκους (απογραφή του 1951). Παρά το γεγονός ότι από την Αμπελο έφυγαν πολλοί μετανάστες κυρίως προς την Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα και προς την Αυστραλία μετά τον πόλεμο, ο πληθυσμός του χωριού διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα χωριά. Το 1961 αριθμούσε 604 κατοίκους, ενώ στην τελευταία απογραφή του 2001 είχε 375 κατοίκους.

Η Αμπελος είναι τόπος αγαπητός στους επισκέπτες. Σε όλη τη διάρκεια του έτους συχνάζουν στο χωριό και στα γραφικά ταβερνάκια του Σαμιώτες και ξένοι, απολαμβάνοντας Την υπέροχη θέα στο βουνό και στη θάλασσα,το παγκοσμίως φημισμένο Σαμιώτικο κρασί ,και νοστιμα παραδοσιακά φαγητά.

Η Αμπελος είναι ο γενέθλιος τόπος πνευματικών ανθρώπων του νησιού, του λογοτέχνη πεζογράφου Κώστα Καλατζή, του ποιητή και πρώην μέλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αριστείδη Βουγιούκα, του τέως επιθεωρητή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και λαογράφου Νίκου Λυμπέρη.

Check Also

Πάμε Σάμο για διακοπές, αλλιώς!

Διακοπές στη Σάμο αλλιώς! Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η …