Δευτέρα , Αύγουστος 3 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Αμπελώνας της Σάμου. Προσπάθεια για ανάδειξή του σε Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αμπελώνας της Σάμου. Προσπάθεια για ανάδειξή του σε Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αμπελώνας της Σάμου: Με το θέμα της ένταξης του στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Ιουλίου για πρώτη φορά η άτυπη ομάδα που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό.

Με πρωτοβουλία του Πνευματικού Ιδρύματος Ν. Δημητρίου και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου γίνεται αυτή η προσπάθεια. Απώτερος στόχος η αποδοχή του Σαμιακού αμπελώνα ως Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενδεχόμενο που ισοδυναμεί με παγκόσμια καταξίωση όχι μόνο του αμπελώνα και των κρασιών της Σάμου, αλλά και του τόπου στο σύνολό του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα και απαιτεί τη βούληση τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

Η επιτροπή αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • την άμεση συγκρότηση μιας πιο ειδικευμένης ομάδας εργασίας η οποία και θα συνεχίσει από εδώ και πέρα το έργο και
  • την αποδοχή πρότασης του Υπουργείου Πολιτισμού για την πραγματοποίηση υπό την αιγίδα του, διευρυμένης σύσκεψης στη Σάμο για το θέμα αυτό το προσεχές χρονικό διάστημα.

 Η επιτροπή τέλος κατέληξε σε κοινή δήλωση η οποία αναφέρει:

 «Η αγώνας – που τυπικά ξεκινά σήμερα – εγγραφής του Σαμιακού Αμπελώνα ως παγκόσμιου πολιτισμικού αγαθού στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO έχει την αξία του για το Παρόν. Κυρίως όμως μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για το Αύριο και κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την όλη προσπάθεια με την σοβαρότητα και τον σεβασμό που της αρμόζει».

 Για την
ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΚΟΥΤΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

Check Also

Ανοιχτό θα είναι το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου κατά τη θερινή περίοδο

Ανοιχτό θα είναι το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου κατά τη θερινή περίοδο

Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ μας ενημερώνει ότι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ θα είναι …