Σπήλαια – iSamos.gr https://www.isamos.gr Η ενημερωτική σελίδα της Σάμου! Εξερευνήστε τη Σάμο, τις παραλίες της, τη φύση της, τις ομορφιές της. Διαβάστε την ιστορία της Σάμου Wed, 24 Jul 2019 10:23:40 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Επίσκεψη του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου στο Αρχαίο Ορυχείο. Το iSamos ήταν εκεί! https://www.isamos.gr/episkepsi-tou-spileologikou-sillogou-samou-sto-archeo-orichio-isamos-itan-eki/ https://www.isamos.gr/episkepsi-tou-spileologikou-sillogou-samou-sto-archeo-orichio-isamos-itan-eki/#respond Tue, 22 Mar 2016 12:08:22 +0000 http://www.isamos.gr/?p=19554 Το iSamos.gr συμμετείχε στην εκδρομή του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου “Ο Ευπαλίνος” στο Αρχαίο Ορυχείο των Μυτιληνιών. Η εκδρομή έγινε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και οι εντυπώσεις ήταν άριστες. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές με τα τοπία της Σάμου πάντα να έχουν …

The post Επίσκεψη του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου στο Αρχαίο Ορυχείο. Το iSamos ήταν εκεί! appeared first on iSamos.gr.

]]>

Το iSamos.gr συμμετείχε στην εκδρομή του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου “Ο Ευπαλίνος” στο Αρχαίο Ορυχείο των Μυτιληνιών. Η εκδρομή έγινε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και οι εντυπώσεις ήταν άριστες.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές με τα τοπία της Σάμου πάντα να έχουν τον πρώτο λόγο και τη βλάστηση να εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο συνηθισμένους. Η οργάνωση ήταν άψογη και αξίζουν συγχατητήρια στο Σπηλαιολογικό σύλλογο για τέτοιου είδους δραστηριότητες! Η ξενάγηγη του ήταν άρτια και τα μέσα ασφαλείας που λήφθηκαν (κράνη, φακό κλπ) ήταν τα πλέον κατάλληλα.

Σας παραθέτουμε ένα ιστορικό των Ορυχείων όπως μας το διέθεσε ο σύλλογος και σας παρουσιάζουμε ένα πλήθος από φωτογραφίες με το φακό του iSamos.

Σπηλιές Μυτιληνιών αρχαίο ορυχείο.
Στους Μυτιληνιούς, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου, στην περιοχή Κουτσοδόντη βρίσκονται 45 σπηλιές γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι αρχαίου ορυχείου που η ζωή του χρονολογείται στα 3000 χρόνια.
Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μ. Οι είσοδοι στηρίζονται σε κολώνες λαξευμένες με το χέρι μαρτυρώντας την ακρίβεια της μελέτης, την διάνοιξη αλλά και την προσεγμένη κατασκευή της καθε μιας, ώστε να συγκρατούν στέρεα το βουνό από πάνω τους.
Σε μία από αυτές μια τρύπα οδηγεί στο εσωτερικό του λόφου όπου εξερευνητές κατέγραψαν οκτώ ορόφους με τον ίδιο τρόπο στήριξης συνολικού βάθος 70 μ. και μήκος κάθε επιπέδου 1 χιλιόμετρο.
Η ιστορία αναφέρει ότι γίνονταν εξόρυξη νίτρου και θειαφιού. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα λένε ότι γινότανε εξόρυξη κάποιου υλικού το οποίο έστελναν στην Αίγυπτο για να χρησιμοποιηθεί για την ταρίχευση των νεκρών.
Ακόμα αναφέρεται ότι κατά την επανάσταση του 1821 χρησιμοποιούσαν το νίτρο για την παρασκευή μπαρουτιού. Γύρω από το λόφο και μέχρι τους πρόποδες του απλώνονται 45 τέτοιες είσοδοι του ορυχείου το οποίο μπορεί να αποτελεί και παγκόσμια μοναδικότητα στην επέκταση του μέσα στο βουνό και στην αρχιτεκτονική του.
Εφόσον ενδιαφερθούμε όλοι μπορεί με ελάχιστη προσπάθεια διευθέτησης του χώρου να γίνουν επισκέψιμες εξωτερικά οι είσοδοι και σε βάθος χρόνου μέσα ίσως από κάποιο πρόγραμμα και εσωτερικά το ορυχείο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ISAMOS.GR

 

The post Επίσκεψη του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου στο Αρχαίο Ορυχείο. Το iSamos ήταν εκεί! appeared first on iSamos.gr.

]]>
https://www.isamos.gr/episkepsi-tou-spileologikou-sillogou-samou-sto-archeo-orichio-isamos-itan-eki/feed/ 0
Οδοιπορικό και σκαρφάλωμα στη σπηλιά του Πυθαγόρα https://www.isamos.gr/odiporiko-ke-skarfaloma-sti-spilia/ https://www.isamos.gr/odiporiko-ke-skarfaloma-sti-spilia/#respond Sat, 31 Oct 2015 10:43:07 +0000 http://www.isamos.gr/?p=15302 Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας  είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου. Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι …

The post Οδοιπορικό και σκαρφάλωμα στη σπηλιά του Πυθαγόρα appeared first on iSamos.gr.

]]>
Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας  είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου.
Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι τη σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας. Η Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα είναι ένας ναός του 11ου αιώνα, στον οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.

Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο ανεβαίνοντας ευλαβικά τα 140 σκαλιά που οδηγούν στην “αετοφωλιά” που βλέπετε στις φωτογραφίες. Στο τέλος της διαδρομής συναντήσαμε το δίδυμο σπήλαιο, αριστερά της Σαραντασκαλιώτισσας και δεξιά αυτό του Πυθαγόρα!

Αισθανθήκαμε δέος να βρεθούμε εκεί που ο μεγάλος Σάμιος Μαθηματικός κατέστρωνε τους πολύπλοκους συλλογισμούς του γύρω από τα Μαθηματικά, τη μουσική, τους ακέραιους αριθμούς και την αρμονία που τους συνδέουν..
Και σας διατυπώνουμε το κλασικό πρόβλημα που μας ήρθε στο μυαλό μας, με μια παραλλαγή κατάλληλη για την τοποθεσία που βρεθήκαμε:

Ποιά είναι η πιθανότητα με μια εισπνοή μας να εισπνεύσουμε ένα μόριο από την τελευταία εκπνοή του Πυθαγόρα πριν εγκαταλείψει τη σπηλιά;
Και η απάντηση: Η πιθανότητα είναι 99,99%!

Εντυπωσιαστήκατε;

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο Σπήλαιο του Πυθαγόρα

Και ένα βίντεο του σπηλαίου

The post Οδοιπορικό και σκαρφάλωμα στη σπηλιά του Πυθαγόρα appeared first on iSamos.gr.

]]>
https://www.isamos.gr/odiporiko-ke-skarfaloma-sti-spilia/feed/ 0
Σπηλαιοβάραθρο Ξαφάκια https://www.isamos.gr/spileovarathro-xafakia/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/spileovarathro-xafakia/ Συνεχίζοντας ανατολικά αντικρίζουμε τον πιο εντυπωσιακό και πλούσια διάκοσμο που έχουμε δει στις μέχρι τώρα δραστηριότητες μας και που καλύπτει κυρίως την νότια πλευρά του σπηλαίου καθώς και μεγάλο μέρος της οροφής.

The post Σπηλαιοβάραθρο Ξαφάκια appeared first on iSamos.gr.

]]>
Στην περιοχή Ποσειδώνιο – Κλήμα του δήμου Βαθέος και συγκεκριμένα στη τοποθεσία «Ξαφάκια», μετά από υπόδειξη του Κ. Μεραμβελιωτάκη Σταύρου στον Τριανταφύλλου Μανώλη εντοπίσθηκε από τον ίδιο η είσοδος ενός βαράθρου. Έτσι στις 01/04/2007 επισκεφθήκαμε την περιοχή με σκοπό την εξερεύνηση του βαράθρου.

 Στην είσοδο, η οποία έχει άνοιγμα 0,60×0,80μ, αρματώσαμε και σχεδόν κατακόρυφα με αυτές περίπου τις διαστάσεις φθάνουμε σε βάθος 8-9 μέτρων.

Συνεχίζοντας την κατάβαση το βάραθρο με την μορφή σχίσματος διευρύνεται συνεχώς με διεύθυνση Α-Δ και μετά από 5-6 μέτρα βρεθήκαμε στην οροφή μεγάλης αίθουσας όπου πραγματοποιήσαμε κάθετη κατάβαση 23-25μ. μέχρι το πρώτο επίπεδο.

Εδώ οι διαστάσεις είναι 30-35μ μήκος και πλάτος 7-9 μ, η διεύθυνση είναι Β-Ν. Και παρουσιάζει ωραίο και πλούσιο διάκοσμο σε διαφορετικά σημεία ύψους 15-20μ.

Συνεχίζοντας ανατολικά αντικρίζουμε τον πιο εντυπωσιακό και πλούσια διάκοσμο που έχουμε δει στις μέχρι τώρα δραστηριότητες μας και που καλύπτει κυρίως την νότια πλευρά του σπηλαίου καθώς και μεγάλο μέρος της οροφής.

Με τη βοήθεια μικρού σχοινιού 10μ κατεβήκαμε στο β’ επίπεδο μήκους 45-50μ και πλάτος -συνεχίζοντας ανατολικά- αρχικά 10μ και καταλήγει στα 5-6μ. Διαπιστώσαμε ότι η διαφορά των δυο επιπέδων καθώς και το δάπεδο του β’ επιπέδου είναι αποτέλεσμα κατακρημνίσεων και συσσωρεύσεις μεγάλων βράχων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περάσματα ανάμεσα από πέτρες, κυρίως στο β’ επίπεδο, που οδηγούν σε μικρότερες αίθουσες όπου συναντήσαμε φτωχό διάκοσμο.

Μετά από κατάβαση 12-15 μ αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση σε κάποια άλλη αποστολή. Κατά την επίσκεψη μας δεν διακρίναμε εμφανή ίχνη προγενέστερης ανθρώπινης παρουσίας. Τέλος εντοπίσαμε μερική σπήλαιοβια πανίδα και συγκεκριμένα νυχτερίδες, δολιχόποδα, αράχνες κ.λ.π Στην αποστολή συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

Αναστασίου Ευάγγελος
Βαλιδάκη Ευαγγελία,
Δεμερτζή Αγγελική
Δεμερτζής Κωνσταντίνος
Δεμερτζής Νίκος
Kliesen Ingo
Mackintosh Rick
Παγωνδιώτης Σταμάτης
Σπυρόπουλος Γεώργιος
Σπυροπούλου Καίτη,
Τριαντάφυλλου Εμμανουήλ
(Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου “Ο Ευπαλίνος”)

The post Σπηλαιοβάραθρο Ξαφάκια appeared first on iSamos.gr.

]]>
Τσακαλότρυπα Πυθαγορείου https://www.isamos.gr/tsakalotripa-pithagoriou/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/tsakalotripa-pithagoriou/ Είναι μια ολοζώντανη σπηλιά με πανέμορφους και πολύχρωμους σχηματισμούς και σταγόνες που άλλοτε σε καλωσορίζουν δροσίζοντας το πρόσωπο σου και άλλοτε σε θωρούν μετέωρες στις άκρες των σταλακτιτών.

The post Τσακαλότρυπα Πυθαγορείου appeared first on iSamos.gr.

]]>
H Σπηλιά «Τσακαλότρυπα» βρίσκεται σε υψόμετρο 102μ στην περιοχή του Πυθαγορείου, κοντά στην Παναγιά την Σπηλιανή και με θέα τον κόλπο του Ηραίου, τον κάμπο, το Ποτοκάκι και δεξιά το Πυθαγόρειο και το κάστρο του Λυκούργου να δεσπόζει της περιοχής.

Πρώτη καταγραφή εξερεύνησης είναι από τη «β σπηλαιολογική στη Σάμο 11/2005» από τους συλλόγους ΣΕΛΑΣ και ΣΠΕΛΕΟ.

Είναι μια ολοζώντανη σπηλιά με πανέμορφους και πολύχρωμους σχηματισμούς και σταγόνες που άλλοτε σε καλωσορίζουν δροσίζοντας το πρόσωπο σου και άλλοτε σε θωρούν μετέωρες στις άκρες των σταλακτιτών.

Κυρίαρχη στην αίθουσα της «η μορφή του Πυθαγόρα σκεπτόμενου» αστράφτει κάτω απ’ τις σταγόνες και το φως, βέβηλο ίσως, σ’ αυτή τη μαγεία της φύσης.

“Η είσοδός της είναι κρυμμένη πίσω από μία συκιά, και είναι κατηφορική. Το σπήλαιο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το δεξιό κατηφορίζει γύρω στα 50μ. μήκος και έχει 5-8μ. πλάτος. Έχει πολύ ωραίο διάκοσμο και έντονη σταγονοροή (ενδεχομένως από διαρροή νερού σε υπερκείμενο σωλήνα). Η αριστερή πλευρά του σπηλαίου έχει ένα πέρασμα από μία στενή εσοχή, ανάμεσα από κατολισθήσεις. Το μήκος του είναι γύρω στα 20μ., το ύψος του φτάνει τα 2μ., ενώ το πλάτος του είναι 3μ. και έχει ανηφορική κατεύθυνση προς την επιφάνεια

ΠΗΓΗ: Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου “Ο Ευπαλίνος”

The post Τσακαλότρυπα Πυθαγορείου appeared first on iSamos.gr.

]]>
Η Τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη https://www.isamos.gr/tripa-tou-tzetze-kasoli/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/tripa-tou-tzetze-kasoli/ Η Τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη είναι σπήλαιο που βρίσκεται στην περιοχή Κοσμαδέων κρυμμένο μέσα στο δάσος. Οι διαστάσεις του σπηλαίου 34 Χ 20μ. βάθος 20μ. και σε υψόμετρο 420μ

The post Η Τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη appeared first on iSamos.gr.

]]>
Η Τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη είναι σπήλαιο που βρίσκεται στην περιοχή Κοσμαδέων κρυμμένο μέσα στο δάσος. Οι διαστάσεις του σπηλαίου 34 Χ 20μ. βάθος 20μ. και σε υψόμετρο 420μ. Η πρώτη αναφορά  είναι από τον Ι. Πετρόχειλο 7/1952 [Ε.Σ.Ε. (Α.Σ.Μ. 191)].

 Πρόκειται για μια σπηλιά με πολύ ωραίο σταλακτιτικό διάκοσμο, αλλά και ιστορικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι βρέθηκαν στο σπήλαιο ανθρώπινα οστά και οστά ζώων.
Τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν την αποστολή της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βορίου Ελλάδος (Μάιο-06) η οποία είναι υπεύθυνη για τα σπήλαια της Σάμου, για να μελετήσει τα ευρήματα.
Το σπήλαιο αυτή τη στιγμή έχει χαρακτηριστεί ως μη επισκέψιμο για την Εφορεία γιατί πρόκειται να προγραμματιστούν ανασκαφές για την περαιτέρω έρευνα του χώρου.

ΠΗΓΗ: Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου «Ο Ευπαλίνος» 

 

The post Η Τρύπα του Τζετζέ ή Κασόλη appeared first on iSamos.gr.

]]>
Βρυσούλι https://www.isamos.gr/vrisouli/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/vrisouli/ Πιο κάτω και δεξιά του Μοναστηριού της Σπηλιανής, βρίσκεται τη σπήλαιο Όρυγμα «Βρυσούλι», με διαστάσεις 110 x 54μ, 6,5μ βάθος, σε υψόμετρο 94 μ.

The post Βρυσούλι appeared first on iSamos.gr.

]]>
Πιο κάτω και δεξιά του Μοναστηριού της Σπηλιανής, βρίσκεται τη σπήλαιο Όρυγμα «Βρυσούλι», με διαστάσεις 110 x 54μ, 6,5μ βάθος, σε υψόμετρο 94 μ., το οποίο έχει εξερευνηθεί για πρώτη φορά από τον Ι. Πετρόχειλο 7/1952 [Ε.Σ.Ε. (Α.Σ.Μ. 205)].

Εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο σταλαγμιτικός διάκοσμος, που άρχισε να δημιουργείται μετά το τέλος της εξόρυξης της πέτρας, με το πέρασμα των αιώνων. Οι φιγούρες του στους πλάγιους τοίχους του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον!! Δεσπόζει, μέσα σ’ αυτές, η φιγούρα του Κενταύρου βέβαια (μισός άνθρωπος-μισός τετράποδο). Στο πάτωμα έχουν αρχίσει από πολλά χρόνια να δημιουργούνται σταλαγμιτικοί σχηματισμοί(100 χρόνια για ένα πόντο). Αν την επισκεφτούμε ας μην τους πατήσουμε.. Ας αφήσουμε να συνεχιστεί η εξέλιξή τους!!

(Κείμενα και φωτο, από τον Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου “ο Ευπαλίνος”)

The post Βρυσούλι appeared first on iSamos.gr.

]]>
Η σιδερένια πόρτα https://www.isamos.gr/siderenia-porta/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/siderenia-porta/ Η Σιδερένια πόρτα είναι άλλο ένα σπήλαιο που βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη στην περιοχή Κιούρκα του δήμου Μαραθοκάμπου.

The post Η σιδερένια πόρτα appeared first on iSamos.gr.

]]>
Η Σιδερένια πόρτα είναι άλλο ένα σπήλαιο που βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη στην περιοχή Κιούρκα του δήμου Μαραθοκάμπου. Στο σπήλαιο αυτό σε οδηγεί ο ίδιος αγροτικός δρόμος που σε πάει στο σπηλαιοβάραθρο της Σαραντασκαλιώτισσας και της Σπηλιάς του Πυθαγόρα.

Αφού ανεβείς την πλαγιά από ένα δύσκολο σχεδόν ανύπαρκτο μονοπάτι βρίσκεσαι μπροστά στην είσοδο η οποία μετά από ένα στένεμα σε οδηγεί στην πρώτη και κεντρική αίθουσα που φαίνεται σαν να στηρίζεται σε δύο εντυπωσιακές σταλαγμιτικές κολόνες ύψους περίπου 5 μέτρων. Το σπήλαιο έχει άφθονο και πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο με εναλλαγή αιθουσών διαφορετικού μεγέθους και μορφολογίας.
Το σπήλαιο είναι καταγεγραμμένο από τον Ι. Πετρόχειλο το 1952, αλλά αναφέρεται επίσης και στα «Σαμιακά» του Επ. Σταματιάδη στα οποία μάλιστα περιγράφεται: «… ως το μεγαλοπρεπέστερο από όλα τα γνωστά σπήλαια…»

ΠΗΓΗ: Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου «Ο Ευπαλίνος»

The post Η σιδερένια πόρτα appeared first on iSamos.gr.

]]>
Ξεροπήγαδο https://www.isamos.gr/xeropigado/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/xeropigado/ Στην περιοχή των Μυτιληνιών, Άνω Μπατζόλια ή Τσιγκόλι και σε ύψος 280 μέτρα βρίσκεται ένα Ξεροπήγαδο λαξευμένο στην πέτρα με βάθος σήμερα 10 μέτρα.

The post Ξεροπήγαδο appeared first on iSamos.gr.

]]>
Στην περιοχή των Μυτιληνιών, Άνω Μπατζόλια ή Τσιγκόλι και σε ύψος 280 μέτρα βρίσκεται ένα Ξεροπήγαδο λαξευμένο στην πέτρα με βάθος σήμερα 10 μέτρα. Βρισκόμενος πλάι του, νιώθεις κυρίαρχος, με τον κάμπο της Χώρας στα πόδια σου, το Ηραίον στο βάθος, πιο δεξιά τη Χώρα, ψηλότερα τον Παγώνδα και αριστερά σου το Πυθαγόρειο. Οι σπηλαιολόγοι υποθέτουν, on μπορεί να είναι ίσως αεραγωγός ορυχείου, ίσως δρόμος διαφυγής, το ξεκίνημα ίσως για να οδηγηθούν σε άλλες σήραγγες κάποιου αρχαίου ορυχείου.

 Πλάι του υπολείμματα κεραμικών αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού. Κάτω στους πρόποδες του βουνού μια άλλη τρύπα συμπληρώνει τις υποθέσεις για το «Ξεροπήγαδο». Οι Ιστορίες των παλιών το θέλουν να έχει βάθος 170 μέτρων.

  Το ξεροπήγαδο περιμένει σήμερα τη διάνοιξη του για να λυθεί ο γρίφος της ύπαρξης του, για τους απλούς ανθρώπους, αλλά και τους επιστήμονες.

The post Ξεροπήγαδο appeared first on iSamos.gr.

]]>
Σπηλιές Μυτιληνιών – Αρχαία Λατομεία https://www.isamos.gr/spilies-mitilinion-archea-latomia/ Sun, 31 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/spilies-mitilinion-archea-latomia/ Στους Μυτιληνιούς, ένα από τα μεγάλα χωριά της Σάμου, στην περιοχή Κουτσοδόντη βρίσκονται 45 σπηλιές γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι Αρχαίου Ορυχείου. Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μέτρων και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από κει μια υπέροχη θέα του κάμπου της Χώρας.

The post Σπηλιές Μυτιληνιών – Αρχαία Λατομεία appeared first on iSamos.gr.

]]>
Στους Μυτιληνιούς, ένα από τα μεγάλα χωριά της Σάμου, στην περιοχή Κουτσοδόντη βρίσκονται 45 σπηλιές γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι Αρχαίου Ορυχείου. Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μέτρων και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από κει μια υπέροχη θέα του κάμπου της Χώρας.

 Οι είσοδοι στηρίζονται σε κολώνες λαξευμένες με το χέρι, μαρτυρώντας την ακρίβεια της μελέτης, τη διάταξη, αλλά και τη προσεγμένη κατασκευή της κάθε μιας, ώστε να συγκρατούν στέρεα το βουνό πάνω τους.

 Ο χρόνος, ο αέρας, το νερό για χιλιάδες χρόνια απάλυνε την αγριάδα πάνω τους, ξεθώριασε τα χνάρια και ξέπλυνε τον ιδρώτα του ανθρώπου από τις σμιλεμένες πτυχές τους. Έτσι σήμερα φαντάζουν καλλιτεχνήματα και άξιες θαυμασμού κατασκευές.

 Σε μια από αυτές μια τρύπα οδηγεί στο εσωτερικό του λόφου, όπου οι εξερευνητές κατέγραψαν (8) επίπεδα με τον ίδιο τρόπο στήριξης συνολικού βάθους -70μ και μήκος κάθε επιπέδου l Km. Η ιστορία αυτού του χώρου, πολύ πιθανόν, έχει ακόμα πολλές εκπλήξεις να μας επιφυλάξει αλλά ήδη υπάρχουν σοβαρές αναφορές για την χρήση του στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον Herman Kienast, Αρχιτέκτονα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και τέως υπεύθυνο των ανασκαφών στο Ιερό της Ήρας και μελετητή του Ευπαλινείου Ορύγματος, από τη θέση αυτή εξορύσσονταν υλικά για την ανέγερση του μεγάλου ναού της Ήρας και άλλων κτιρίων στο χώρο του Ιερού καθώς και στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, του σημερινού Πυθαγορείου κατά τους αρχαϊκούς χρόνους.

Μαρτυρία για την εξόρυξη αυτών αποτελούν τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα χαραγμένα κομμάτια του πετρώματος στο δάπεδο των ορυχείων.

Στα «Σαμιακά» του  Επαμεινώντα Σταματιάδη επίσης  αναφέρεται ότι η περιοχή, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λειτούργησε ως «Μεταλλείο Νίτρου», όπου κάποιος μοναχός ονόματι Ιγνάτιος, παρασκεύαζε πυρίτιδα χρησιμοποιώντας τα νιτρικά άλατα. Στους σύγχρονους καιρούς δεν δόθηκε στο Ορυχείο η σημασία που έπρεπε σύμφωνα με την αξία του.
Σημαντικό βέβαια είναι ότι από το 2002 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχουν αρχίσει τοπογραφικές μετρήσεις και επιφανειακή έρευνα στο χώρο των λατομείων στα πλαίσια έρευνας, τη διεύθυνση της οποίας έχει  η αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστ- Κλασ- Αρχ/των Μαρία Βιγλάκη- Σοφιανού με συμμετοχή του αρχιτέκτονα της ίδιας Εφορείας Ιωάννη Μητσούλη, ενώ από πλευράς Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου μετέχει ο αρχιτέκτονας Herman Kienast.
Οι πυρκαγιές δε των τελευταίων χρόνων κατέστρεψαν το δάσος της περιοχής, το οποίο αποτελούσε και ασπίδα προστασίας, ως προς τη στατικότητά του, ώστε να φθάσει μέχρι τις μέρες μας σε καλή κατάσταση.

Σήμερα οι διαβρώσεις το έχουν επηρεάσει και αν δεν ληφθούν μέτρα κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Τον τελευταίο χρόνο έγιναν προσπάθειες για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από την Νομαρχία  και το Δήμο Πυθαγορείου. Σ΄ αυτό συνέβαλε με τη δράση του και ο νεοϊδρυθείς Σπηλαιολογικός Σύλλογος «Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ».
Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος ο οποίος μπορεί να αποτελεί και παγκόσμια μοναδικότητα στην επέκτασή του μέσα στο βουνό και την αρχιτεκτονική του, ζητάει το ενδιαφέρον μας για τη διάσωση και ανάδειξή του.

Ύστερα από μελέτη διαμόρφωσης του χώρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι είσοδοι των λατομείων μπορούν να αποτελέσουν επισκέψιμο χώρο, ενταγμένο  σε μια εντυπωσιακή διαδρομή από την κορυφή του λόφου και μπροστά από αυτές, μέχρι το βόρειο στόμιο του Ευπαλινείου Ορύγματος και των πηγών των Αγιάδων, το νερό των οποίων διοχετεύονταν δια μέσου του ορύγματος.
Με συντονισμένες δε ενέργειες από τις τοπικές αρχές, εδικές μελέτες και ένταξη σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα θα μπορούσε να γίνει επισκέψιμο και εσωτερικά αποτελώντας ένα ακόμη άξιο θαυμασμού αρχαίο έργο της Σάμου.

(Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου “Ο Ευπαλίνος”)

The post Σπηλιές Μυτιληνιών – Αρχαία Λατομεία appeared first on iSamos.gr.

]]>
Σπήλαιο Νεροτρουβιάς Μύλων Πυθαγορείου https://www.isamos.gr/spileo-nerotrouvia-milon-dimou-pithagoriou/ Sat, 23 Aug 2014 00:00:00 +0000 http://www.isamos.gr/uncategorized/spileo-nerotrouvia-milon-dimou-pithagoriou/ Σήμερα μιλάμε για τρία σπήλαια με ονόματα Νεροτρουβιά Νο 1, Νεροτρουβιά Νο 2, Νεροτρουβιά Νο 3, ο διαχωρισμός τους σε τρία διαφορετικά δεν αποδίδει το αλληλένδετο του χώρου απλά βοηθάει την περιγραφή του.

The post Σπήλαιο Νεροτρουβιάς Μύλων Πυθαγορείου appeared first on iSamos.gr.

]]>
Το Σπήλαιο της Νεροτρουβιάς βρίσκεται στην περιοχή Μύλων σε υψόμετρο 93μ. και κοντά στην λιμνοδεξαμενή της περιοχής. Είναι παλαιά υπερχείλιση της ομώνυμης πηγής με συνολικό βάθος 30μ. περίπου. Ο χωματόδρομος που σε οδηγεί στο σπήλαιο περνάει ανάμεσα από καλλιεργήσιμες περιοχές, με οπωροφόρα δένδρα (η ευρύτερη περιοχή των Μύλων είναι φημισμένη για τα πορτοκάλια της) και ελαιώνες.

 Σήμερα μιλάμε για τρία σπήλαια με ονόματα Νεροτρουβιά Νο 1, Νεροτρουβιά Νο 2, Νεροτρουβιά Νο 3, ο διαχωρισμός τους σε τρία διαφορετικά δεν αποδίδει το αλληλένδετο του χώρου απλά βοηθάει την περιγραφή του.

Η Νεροτρουβιά Νο 1 είναι ένα οριζόντιο σπήλαιο στο πρώτο της επίπεδο, ενώ από διαφορετικά σημεία αυτής επικοινωνεί με το δεύτερο επίπεδο. Είναι ένα σπήλαιο με πολύ ωραίο διάκοσμο, που στα κάτω επίπεδα διακρίνεται για το δαιδαλώδες της κατασκευής και την εναλλαγή των αιθουσών.

Στα 70μ πιο αριστερά από την είσοδο της Νεροτρουβιάς Νο1 υπάρχει μία άλλη είσοδο σπηλαίου η Νεροτρουβιά Νο 2. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο μήκους 25μ. με λιγοστό διάκοσμο. Λίγα μέτρα όμως από την είσοδο, αριστερά, υπάρχει εντυπωσιακός σταλαγμιτικός σχηματισμός που μοιάζει με μορφή αετού. Ενώ στα 110μ δεξιότερα υπάρχει μια άλλη είσοδος ενός σπηλαιοβαράθρου της Νεροτρουβιάς Νο 3. Το τελευταίο βάραθρο καταλήγει σε αίθουσες όμορφου διακόσμου όπως και σε υπόγεια λίμνη, που το βάθος του νερού που συναντάτε έχει να κάνει με την ποσότητα της βροχής που κάθε χρονιά έχει πέσει αλλά και την εποχή που γίνεται η επίσκεψη.
Το Σπήλαιο της Νεροτρουβιάς καταγεγραμμένο για πρώτη φορά από την Ε.Σ.Ε. με Α.Σ.Μ.182, τον 7/1952 από τον Ι. Πετρόχειλο.
Επίσης έχει εξερευνηθεί και άλλες φορές:
το 1998 από αποστολή της Ε.Σ.Ε. (πληρ. Δελτίο Ε.Σ.Ε. ΧΧΙΙ ), και το 2005 με δυο αποστολές μια το Πάσχα και μια το Νοέμβριο από του συλλόγους ΣΕΛΑΣ και ΣΠΕΛΕΟ σε κοινή αποστολή.

(Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι από το Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου “Ο Ευπαλίνος”)

The post Σπήλαιο Νεροτρουβιάς Μύλων Πυθαγορείου appeared first on iSamos.gr.

]]>