Τετάρτη , Σεπτέμβριος 23 2020
elen
Home / Galleries / Άγιος Κωνσταντίνος

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος αποτελείται από δύο χωριά, το ένα στα παράλια και το άλλο στο βουνό. Πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που χτίστηκε το 1890.

Το χωριό αυτό ήταν ένα από εκείνα που αποτελούσαν τις Έξι Γειτονιές, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Σάμου. Ήταν όλα απλωμένα πάνω στις πλαγιές του Καρβούνη ανάμεσα σε λεύκες και μπροστά τους απλωνόταν η θάλασσα.

Τά άλλα χωριά ήταν: Οι Μαργαρίτες, οι Βαλεοντάτες , οι Μανωλάτες, οι Νενέδες ή Άμπελος και οι Σταυρινίδες.

Το 1902 ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε 350 κατοίκους ο κάτω και 200 ο πάνω.

Σήμερα, ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένα πολύ όμορφο παραλιακό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Σάμου, στον περιφερειακό δρόμο προς το Καρλόβασι. Αποτελείται από δυο οικισμούς, τον Άνω και Κάτω Άγιο Κωνσταντίνο και κατοικείται από 400 περίπου κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και τα τελευταία χρόνια στρέφονται και προς τον τουρισμό.

Στον Άνω Άγιο Κωνσταντίνο υπάρχει η ομώνυμη εκκλησία που έδωσε και το όνομα στο χωριό, που είναι κρυμμένο μέσα σε πυκνό δάσος που το κρύβει από τα περίεργα βλέμματα. Το κάτω χωριό που κτίστηκε τον 19ο αιώνα, κατοικείται ολόκληρο το χρόνο, ενώ το παλαιότερο Άνω χωριό μόνο το καλοκαίρι. Οι δύο οικισμοί απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 500 μέτρα. Και τα δυο χωριά έχουν πολλά νερά και πλούσια βλάστηση. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες το αμπέλι και η ελιά και τα τελευταία χρόνια ασχολούνται και με τον τουρισμό που αναπτύσσεται συνεχώς.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος προσελκύει πολλούς επισκέπτες λόγω της γραφικότητάς του, την οργιαστική πλούσια βλάστηση της περιοχής, στις σχετικά καλές τουριστικές υποδομές και στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαμονής στον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή. Παραδοσιακά εστιατόρια και γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες προσφέρουν πολύ καλό φαγητό από την ντόπια, αλλά και κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το μπάνιο του ο επισκέπτης θα το απολαύσει στην παραλία του οικισμού και στις κοντινές παραλίες Κάμπο, Tσάμπου και Πεταλίδες με τα πεντακάθαρα νερά.

Εκτός από τους δυο οικισμούς του χωριού που είναι ιδιαίτερα γραφικοί, ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί την καταπληκτικής ομορφιάς ρεματιά Αηδόνια και να περπατήσει κατά μήκος της θαυμάζοντας την υπέροχη φύση και προσπαθώντας να φανταστεί τα αηδόνια που έχουν δώσει και το όνομα στην ρεματιά να τραγουδούν γλυκύτατα όλη την νύκτα. Ακόμα μπορείτε να δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κωνσταντίνου μέσα στο χωριό, και να επισκεφτείτε το κοντινό γραφικότατο χωριουδάκι Άμπελος που κτισμένο στην πλαγιά προσφέρει απεριόριστη θέα ως κάτω στην θάλασσα. Στο ίδιο χωριουδάκι μπορείτε να δείτε και μια όμορφη πέτρινη βρύση που αναβρύζει συνεχώς δροσερό νερό.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εορτάσουν με τους ντόπιους τα πανηγύρια της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Κωνσταντίνου (21 Μαΐου) και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η πρόσβαση στον Άγιο Κωνσταντίνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από την πρωτεύουσα, με ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης στο μικρό λιμανάκι του πιάνουν μικρά σκάφη.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …