Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
elen
Home / Αρχαιολογικοί χώροι / Παλαιοντολογικό Μουσείο Σάμου
Παλαιοντολογικό Μουσείο

Παλαιοντολογικό Μουσείο Σάμου

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου βρίσκεται στην κοινότητα των Μυτιληνιών, σε κτίριο που έχει ανεγερθεί με δαπάνες του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη καθώς και του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader.
Στο μουσείο φιλοξενείται από το 1994 και η συλλογή του Παλαιοντολογικού Μουσείου που λειτουργούσε από το 1967. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές του J Melentis που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή κοντά στο χωριό Μητιληνιοί τη δεκαετία του 1960. Είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες ανασκαφές στην περιοχή στο παρελθόν, τα σπουδαιότερα ευρήματα των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου (Λοζάνη, Βέρνη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη).
Τα ευρήματα της Σάμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογούνται 8-10.000.000 χρόνια. Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε τμήματα: το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό, το Γεωλογικό, το Βοτανολογικό και το Ζωολογικό. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το Σαμοθήριο, μια μοναδική στον κόσμο καμηλοπάρδαλη μήκους πέντε μέτρων και ύψους τριών μέτρων, καθώς και το καπλάνι, ένα αιμοβόρο αιλουροειδές που ζούσε στη Μικρά Ασία και το οποίο αναγκάστηκε να κολυμπήσει ως τη Σάμο για να σωθεί είτε από πυρκαγιά είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου (“Το Καπλάνι της Βιτρίνας”, το γνωστό βιβλίο της Άλκης Ζέη έχει εμπνευστεί από το καπλάνι του μουσείου.)
Επίσης, στο μουσείο υπάρχει ένας κυνόδοντας που ανήκε στον Μαχαιρόδοντα, ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα που έζησαν πάνω στη γη και λέγεται ότι ήταν ο πρόγονος του σημερινού Ασιατικού λιονταριού και τίγρης. Στο μουσείο υπάρχουν, επίσης, φωλιές εντόμων και οστά ανάμεικτα με διάφορα πετρώματα, καθώς και ιππάρια ύψους 80 εκατοστών έως ένα μέτρο. Λέγεται ότι τα ιππάρια έζησαν 50.000.000 χρόνια πριν. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου είναι ανοικτό Δευτέρα-Σάββατο από 9:30-15:00 και τις Κυριακές 10:00-15:00. Τα εισιτήρια έχουν 3 ευρώ το κανονικό και 2 ευρώ το μειωμένο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου
Ιστοσελίδα: http://www.nhma.gr

(Στη Σάμο, στο χωριό Μυτιληνιοί, υπάρχει ένας ανεκτίμητος παλαιοντολογικός θησαυρός που αποτελείται από τα απολιθωμένα οστά θηλαστικών που έζησαν πριν από 6 – 8 εκατομμύρια χρόνια. Πολλά από αυτά τα παλαιοντολογικά ευρήματα είναι μοναδικά και μαρτυρούν τη φυσική ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς δημιουργήθηκαν και πώς βρέθηκαν στη Σάμο τέτοια απολιθώματα, το Αιγαίο Πέλαγος δεν υπήρχε την εποχή που ζούσαν τα ζώα αυτά. Στη θέση του Αιγαίου υπήρχε στεριά που ένωνε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια με τη Μ. Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αυτό το κομμάτι στεριάς αποτελούσε μια μεγάλη σαβάνα, όπου ζούσαν πολλά ζώα αντίστοιχα με εκείνα που σήμερα ζουν στις σαβάνες της Αφρικής. Η Σάμος που αποτελούσε τμήμα εκείνης της στεριάς συγκεντρώνει στο έδαφός της χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πλούσιας πανίδας. Παρόμοια απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη Μ. Ασία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Χαλκιδική κ.ά., αποδεικνύουν τη σύνδεση της Σάμου με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Σάμο, οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1887 από τον επιστήμονα F. Major και τα ενδιαφέροντα ευρήματα έγιναν γνωστά στους επιστήμονες του κόσμου. Δυστυχώς, η συλλογή από εκείνα τα ευρήματα δεν έμεινε στη Σάμο και σήμερα κοσμεί μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως της Λοζάννης, της Γενεύης και της Βέρνης.

Οι συστηματικές ελληνικές ανασκαφές ξεκίνησαν μόλις το 1993. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γ. Κουφό, οι ανασκαφές αυτές, εκτός από τα νέα ευρήματα που έφεραν στο φως, αποκάλυψαν και τη μεγάλη αρπαγή των απολιθωμάτων από τη σαμιώτικη γη. Περίπου 30.000 απολιθωμένα οστά φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και κοσμούν σήμερα τα σπουδαιότερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου.

Όσα από τα απολιθώματα παρέμειναν στη Σάμο, φιλοξενούνται στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αιγαίου, το οποίο είναι δημιουργία του ιδρύματος Κων/νου και Μαρίας Ζημάλη. Το Σαμοθήριο, μια καμηλοπάρδαλη που το μήκος της πλησίαζε τα πέντε μέτρα και το ύψος των πίσω άκρων της τα τρία μέτρα, είναι ένα από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Σάμου. Εκτός από το Σαμοθήριο, οι παλαιοντολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν εντοπίσει απολιθωμένα οστά δεκάδων ειδών, όπως ύαινες, μαχαιρόδοντες, αντιλόπες, γαζέλες κ.ά.

Η ύπαρξη αυτού του μουσείου, εκτός του ότι μας μαθαίνει πολλά για τη φυσική ιστορία του τόπου μας, μας διδάσκει το σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη και σπουδαία είναι η υποχρέωση όλων μας να φροντίζουμε, να αγαπάμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον μας.

(Τα κείμενα έγραψε η ομάδα μαθητών:)
1. Ασημίνας Αντώνης
2. Κρητικού Μαρία
3. Παντέλας Λευτέρης
4. Παπαθεοδώρου Φλώρα
5. Ρίζος Κωνσταντίνος
6. Σταυρινού Ηλιάνα
7. Τσουκαλάς Μανόλης

(Η σελίδα περιέχει κάποια στοιχεία από το Ταξιδολόγιο το οποίο μας επέβαλε να το δηλώσουμε σε αυτό το Link.)

Check Also

Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Οίνου της Σάμου της Ραφαηλίας Φιλιππάκη

Ραφαηλία Φιλιππάκη, Αύγουστος 2022: «Σάμος, ζωηφόρα» Στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, …