Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
elen
Home / Galleries / Οδοιπορικό και σκαρφάλωμα στη σπηλιά του Πυθαγόρα

Οδοιπορικό και σκαρφάλωμα στη σπηλιά του Πυθαγόρα

Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας  είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου.
Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι τη σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας. Η Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα είναι ένας ναός του 11ου αιώνα, στον οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.

Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο ανεβαίνοντας ευλαβικά τα 140 σκαλιά που οδηγούν στην “αετοφωλιά” που βλέπετε στις φωτογραφίες. Στο τέλος της διαδρομής συναντήσαμε το δίδυμο σπήλαιο, αριστερά της Σαραντασκαλιώτισσας και δεξιά αυτό του Πυθαγόρα!

Αισθανθήκαμε δέος να βρεθούμε εκεί που ο μεγάλος Σάμιος Μαθηματικός κατέστρωνε τους πολύπλοκους συλλογισμούς του γύρω από τα Μαθηματικά, τη μουσική, τους ακέραιους αριθμούς και την αρμονία που τους συνδέουν..
Και σας διατυπώνουμε το κλασικό πρόβλημα που μας ήρθε στο μυαλό μας, με μια παραλλαγή κατάλληλη για την τοποθεσία που βρεθήκαμε:

Ποιά είναι η πιθανότητα με μια εισπνοή μας να εισπνεύσουμε ένα μόριο από την τελευταία εκπνοή του Πυθαγόρα πριν εγκαταλείψει τη σπηλιά;
Και η απάντηση: Η πιθανότητα είναι 99,99%!

Εντυπωσιαστήκατε;

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο Σπήλαιο του Πυθαγόρα

Και ένα βίντεο του σπηλαίου

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *