Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Γλυκό σαν πετιμέζι. Ένα ακόμη δώρο του σαμιώτικου αμπελιού

Γλυκό σαν πετιμέζι. Ένα ακόμη δώρο του σαμιώτικου αμπελιού

Λιαστό ή βραστό, το πετιμέζι, ένα ακόμη “δώρο” του αμπελιού, ήταν στα παλιότερα χρόνια απαραίτητο στο ράφι του σαμιώτικου νοικοκυριού.

Εφόδιο σημαντικό, ιδιαίτερα για το χειμώνα, χρησιμοποιείται και σήμερα, ως βασικό συστατικό γλυκισμάτων (τηγανίτες με πετιμέζι, μουσταλευριά, μελομακάρονα κλπ.) ή ως συμπλήρωμα καθημερινής διατροφής (αντί ζάχαρης), αλλά και ως γιατρικό (με βραστή σούμα και πετιμέζι, έφτιαχναν το βραστάρι για τα κρυολογήματα), ένα δυναμωτικό και τονωτικό ρόφημα, για τις κρύες μέρες του χειμώνα, όταν έβγαιναν στις αγροτικές δουλειές ή στο κυνήγι.

Σήμερα, το συναντάμε σε πολύ λίγα σπίτια μερακλήδων, αν και πρόκειται για ένα αρωματικό, εύγευστο και ιδιαίτερα θρεπτικό προϊόν, που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Για να το φτιάξουμε, χρειαζόμαστε μούστο από το πρώτο χέρι του στυψίματος (όχι στράγγια). Σε 1 μέτριου μεγέθους κουβά μούστο, ρίχνουμε 2 χούφτες στάχτη (καθαρή) για να κοπεί η ζύμωση.

Στη συνέχεια το βράζουμε σε κανονική φωτιά, ανακατώνοντας και χτυπώντας την επιφάνεια μ’ ένα κλωνάρι βασιλικό για να μη φουσκώνει και χύνεται και παράλληλα να παίρνει ωραίο άρωμα.  Αφού πάρει 4-5 βράσεις, το δοκιμάζουμε. Αν είναι γλυκό, είναι εντάξει, αν ξινίζει, ρίχνουμε ακόμη 1 χούφτα στάχτη και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο.

Στη συνέχεια το στραγγίζουμε δύο φορές με πυκνόφαντο πανί, το βάζουμε σε ρηχά ταψιά και το απλώνουμε στον ήλιο (λιαστό), σκεπασμένα με τούλι ή γάζα για να μην το βρομίζουν οι μύγες ή άλλα έντομα. Αφού λιαστεί αρκετές μέρες, γίνεται πυκνόρευστο με χρώμα μελιού, είναι έτοιμο να μαζευτεί. (Συνήθως το μάζευαν μεσημέρι για να είναι ζεστό και να πέφτει εύκολα).

Το βραστό πετιμέζι γίνεται σκουρόχρωμο και είναι πιο εύκολο. Βάζουμε το στραγγισμένο μούστο σε κατσαρόλα, το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μείνουν τα 3/4 στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε μια μέρα, το ξαναστραγγίζουμε και το ξαναβράζουμε έως ότου γίνει παχύρρευστο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία.

(Από το βιβλίο “Πατριδογευσία” εκδόσεως εφημερίδας “Χαραυγή”)
Διαβάστε εδώ και τη συνταγή της μουσταλευριάς, που και αυτή παρασκευάζεται από το σαμιώτικο σταφύλι:

Πετιμέζι από Σαμιώτικο Σταφύλι
Πετιμέζι από Σαμιώτικο Σταφύλι

Το πετιμέζι, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών που θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας.Μπορεί για αρκετά χρόνια να είχε ξεχαστεί, αλλά σε πολλές περιοχές της επαρχίας οι κάτοικοι συνηθίζουν να το πίνουν «σφηνάκι» το πρωί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιο σε ενέργεια, και ασβέστιο.

Παράλληλα το πετιμέζι αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου, ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου, ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, επειδή το πετιμέζι είναι η συμπυκνωμένη μορφή του χυμού σταφυλιού, μία και μόνο κουταλιά μπορεί να δώσει ό,τι και σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι.

Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο, κάλιο και χαλκό.

Check Also

Οι δουλειές του «πατητηριού»

Απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο του Γιάννη Δ. Κόκκα: Η ζωή στο χωριό και οι ασχολίες των …