Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου με επιστολή του σε υπουργεία καταγράφει τις συνέπειες του μεταναστευτικού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου με επιστολή του σε υπουργεία καταγράφει τις συνέπειες του μεταναστευτικού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος στο πλαίσιο της επίσκεψης σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, απέστειλε επιστολή στην οποία περιγράφονται οι συνέπειες του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στον τουρισμό της Σάμου και αιτείται την λήψη άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση.

Κυρία Υπουργέ,

 Η Σάμος είναι ένα από τα νησιά –πάντα στην πρώτη τριάδα σε ροές- που η λαίλαπα του μεταναστευτικού προβλήματος έπληξε και πλήττει με ασταμάτητη ένταση.

 Η αυτό-οργάνωση της τοπικής κοινωνίας, η συνέργεια τοπικής αυτοδιοίκησης και ντόπιων εθελοντών, η υπερβάλλουσα προσφορά των Σωμάτων Ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια του πολίτη, οδήγησε σε μια αποτελεσματική, κατά γενική ομολογία, αντιμετώπιση της κατάστασης, χωρίς εξάρσεις και ακρότητες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 Όμως, η αρνητική διαφήμιση και η άδικη δυσφήμιση οδήγησαν αναπόφευκτα στην τεράστια μείωση του τουριστικού ρεύματος, την οποία σήμερα ζούμε σε όλη της την έκταση. Το μέγεθος του προβλήματος το είχαμε από νωρίς προβλέψει και είχαμε από το φθινόπωρο ζητήσει από την Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά μας. Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος στα πλαίσια της λογικής που επικράτησε για «χαμηλούς τόνους», μήπως προφανώς πληγούν και οι υπόλοιποι ελληνικοί προορισμοί. Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα να υποτιμηθεί.

 Σήμερα πλέον, το πρόβλημα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις. Ακυρώσεις, μειώσεις σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Δουλειά που χτίστηκε βήμα -βήμα με πολύ κόπο και για πολλά χρόνια γκρεμίζεται. Η Σάμος, ένα νησί με «μονοκαλλιέργεια» τον τουρισμό, ζει πλέον σε καθεστώς αβεβαιότητας εξαιτίας της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

 Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μια μεγάλη κρίση. Και για το λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα με στόχευση την άμεση ανακούφιση, αλλά και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα με μεγαλύτερο ορίζοντα απόδοσης.

 Τα άμεσα μέτρα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της τουριστικής προβολής, αλλά και στο επίπεδο της άμεσης ανακούφισης της επιχείρησης του επαγγελματία και της τοπικής οικονομίας γενικότερα.

 Πρέπει ΑΜΕΣΑ να εκπονηθεί και να χρηματοδοτηθεί ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε συνεργασία των Υπουργείου Τουρισμού- ΕΟΤ, τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ενώσεων αλλά και των ξένων tour operator από τις χώρες – παραδοσιακές αγορές- που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κάμψη. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για άμεσες ενέργειες σε νέες αγορές, που θα μπορούσαν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει ακόμα να υπάρξει πρόβλεψη ισχυρών κινήτρων για τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και μέσω ειδικών, επαφές με τις εταιρείες κρουαζιέρας που ακυρώνουν προσεγγίσεις.

 Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της άμεσης ανακούφισης της επιχείρησης και του επαγγελματία και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στη φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση αλλά και στην επιδότηση τοπικά της απασχόλησης, ενέργεια που θα ανακουφίσει διπλά και την επιχείρηση αλλά και τον άνεργο. Μέτρα για τον ευνοϊκότερο τρόπο καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ευνοϊκότερη μεταχείριση στις ρυθμίσεις των υποχρεώσεων αυτών, αναστολή κάθε διοικητικού μέτρου, πάγωμα τραπεζικών και άλλων υποχρεώσεων, χαμηλότερη φορολόγηση μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Και βεβαίως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί απαραίτητη συνθήκης επιβίωσης.

 Είναι όμως αναγκαία, όπως έχει ζητηθεί από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα έπληξε τα νησιά μας, η εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

 Ο τόπος μας αντιμετώπισε διαχρονικά διάφορες κρίσεις στον τουρισμό ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ή άλλων παραγόντων. Υπήρξαν ειδικά κυβερνητικά μέτρα που έφεραν αποτέλεσμα. Όμως κρίση στο μέγεθος αυτής που ζούμε σήμερα δεν υπήρξε. Οι τοπικές κοινωνίες κάναμε και κάνουμε το καθήκον μας και μάλιστα πέρα από κάθε όριο. Είναι πλέον η ώρα ευθύνης για την κεντρική διοίκηση, για την Κυβέρνηση. Αναμένουμε άμεσους κυβερνητικούς χειρισμούς και δεν μπορούμε να είμαστε πλέον απλοί παρατηρητές της σωρείας προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε προ των πυλών της νέας τουριστικής περιόδου.

 Με ιδιαίτερη τιμή
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Check Also

Τρίτη στην Ελλάδα η Σάμος σε πτώση τουριστικού τζίρου το 2020!

Την τρίτη μεγαλύτερη πτώση τζίρου στον κλάδο επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα είχε η Σάμος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *