Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
elen
Home / Galleries / Επίσκεψη του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου στο Αρχαίο Ορυχείο. Το iSamos ήταν εκεί!

Επίσκεψη του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου στο Αρχαίο Ορυχείο. Το iSamos ήταν εκεί!

Το iSamos.gr συμμετείχε στην εκδρομή του σπηλαιολογικού συλλόγου Σάμου “Ο Ευπαλίνος” στο Αρχαίο Ορυχείο των Μυτιληνιών. Η εκδρομή έγινε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και οι εντυπώσεις ήταν άριστες.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές με τα τοπία της Σάμου πάντα να έχουν τον πρώτο λόγο και τη βλάστηση να εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο συνηθισμένους. Η οργάνωση ήταν άψογη και αξίζουν συγχατητήρια στο Σπηλαιολογικό σύλλογο για τέτοιου είδους δραστηριότητες! Η ξενάγηγη του ήταν άρτια και τα μέσα ασφαλείας που λήφθηκαν (κράνη, φακό κλπ) ήταν τα πλέον κατάλληλα.

Σας παραθέτουμε ένα ιστορικό των Ορυχείων όπως μας το διέθεσε ο σύλλογος και σας παρουσιάζουμε ένα πλήθος από φωτογραφίες με το φακό του iSamos.

Σπηλιές Μυτιληνιών αρχαίο ορυχείο.
Στους Μυτιληνιούς, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου, στην περιοχή Κουτσοδόντη βρίσκονται 45 σπηλιές γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι αρχαίου ορυχείου που η ζωή του χρονολογείται στα 3000 χρόνια.
Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μ. Οι είσοδοι στηρίζονται σε κολώνες λαξευμένες με το χέρι μαρτυρώντας την ακρίβεια της μελέτης, την διάνοιξη αλλά και την προσεγμένη κατασκευή της καθε μιας, ώστε να συγκρατούν στέρεα το βουνό από πάνω τους.
Σε μία από αυτές μια τρύπα οδηγεί στο εσωτερικό του λόφου όπου εξερευνητές κατέγραψαν οκτώ ορόφους με τον ίδιο τρόπο στήριξης συνολικού βάθος 70 μ. και μήκος κάθε επιπέδου 1 χιλιόμετρο.
Η ιστορία αναφέρει ότι γίνονταν εξόρυξη νίτρου και θειαφιού. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα λένε ότι γινότανε εξόρυξη κάποιου υλικού το οποίο έστελναν στην Αίγυπτο για να χρησιμοποιηθεί για την ταρίχευση των νεκρών.
Ακόμα αναφέρεται ότι κατά την επανάσταση του 1821 χρησιμοποιούσαν το νίτρο για την παρασκευή μπαρουτιού. Γύρω από το λόφο και μέχρι τους πρόποδες του απλώνονται 45 τέτοιες είσοδοι του ορυχείου το οποίο μπορεί να αποτελεί και παγκόσμια μοναδικότητα στην επέκταση του μέσα στο βουνό και στην αρχιτεκτονική του.
Εφόσον ενδιαφερθούμε όλοι μπορεί με ελάχιστη προσπάθεια διευθέτησης του χώρου να γίνουν επισκέψιμες εξωτερικά οι είσοδοι και σε βάθος χρόνου μέσα ίσως από κάποιο πρόγραμμα και εσωτερικά το ορυχείο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ISAMOS.GR

 

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *