Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
elen
Home / Galleries / Ανω Βαθύ. Ένας παραδοσιακός οικισμός απείρου κάλλους.

Ανω Βαθύ. Ένας παραδοσιακός οικισμός απείρου κάλλους.

Το χωριό Άνω Βαθύ διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Επιβάλεται να αφιερώσετε μία έως δύο ώρες βολτάροντας στα στενάκια του, κυρίως τις βραδυνές ώρες πρίν τη δύση του ήλιου. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες παλιές πόλεις άλλων νησιών (Άνω Σύρος, Χώρα Αμοργού, παλιά πόλη Νάξου) μόνο που εδώ δεν υπάρχει οργάνωση ή αγορά, κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο μέλλον από τους άρχοντες του Δήμου.Το Βαθύ διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Στεγάζεται σε αυτό το αρχαιολογικό μουσείο και διατηρείται εκκλησιαστική συλλογή της βυζαντινής περιόδου. Στο δημαρχείο φυλάσσεται αξιόλογη συλλογή πινάκων και το Σύνταγμα της Σάμου. Το Βαθύ είναι σήμερα χαρακτηρισμένος τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.Eίναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου πάνω από την πόλη της Σάμου με την οποία ουσιαστικά αποτελεί ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα.Από το Βαθύ κατάγονται: Ο πρωτεργάτης της ενσωμάτωσης της Σάμου στην Ελλάδα και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Θεμιστοκλής Σοφούλης, ο οπλαρχηγός του 1821 Κωνσταντής Λαχανάς, ο λόγιος και πληρεξούσιος της Σάμου στις εθνοσυνελεύσεις της περιόδου της επανάστασης Χριστόδουλος Ματακίδης ή Ματακής, ο σημαντικός ηθοποιός του μεταπολεμικού κινηματογράφου και θεάτρου Νίκος Σταυρίδης.

Ένα καταπληκτικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το εκκλησάκι του Aϊ-Γιαννάκη που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης και πρέπει να το επισκευθείτε.  Από εδώ κηρύχτηκε στις 20 Απριλίου του 1821 η επανάσταση του 1821 στη Σάμο.

Δείτε φωτογραφίες με το φακό του Isamos

Check Also

Σαμιώτης ο νικητής διαγωνισμού φωτογραφίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές έγινε και φέτος ο 10ος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα …